17.04.2020 — 14:07

ГУ Пенсійного фонду в Хмельницькій області інформує

У головному управлінні Пенсійного фонду в Хмельницькій області зібрали найпоширеніші запитання щодо пенсійного забезпечення мешканців області з 1 квітня 2020 року та підготували відповідні роз’яснення.

Чи вплине введений режим надзвичайної ситуації (карантину) на виплату пенсій?

Фінансування пенсійних виплат квітня розпочато 2 числа та відбувається відповідно до встановленого графіку по 25 квітня. На фінансування пенсій в цьому місяці буде спрямовано 1,1 млрд. грн. пенсійних коштів.

Що можна сказати на рахунок сплати єдиного соціального внеску на період карантину ?

Питання щодо порядку нарахування та сплати єдиного внеску належить до компетенції органів Державної податкової служби України.

Можна лише прокоментувати порядок зарахування страхового стажу для призначення пенсії.

Законом України від 17.03.2020 р. №533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короно вірусної хвороби (COVID-19)» звільнено від сплати ЄСВ:

• фізичних осіб – підприємців;
• осіб, які провадять незалежну діяльність, а такожмедичну, юридичну практику, в тому числіадвокатську, нотаріальнудіяльність;
• членів фермерських господарств.

Їх звільнили від нарахування та сплати єдиного внеску за березень та квітень 2020 року. Таке звільнення стосується лише сум ЄСВ, які вони сплачують самі за себе. При цьому, цей період їм буде зараховано до пенсійного стажу.

Всі інші роботодавці, зокрема і згадані особи, які мають найманих працівників, зобов’язані сплачувати ЄСВ із заробітної плати своїх працівників.

Крім того, Законом України від 17.03.2020 року №530 на період дії карантину знято обмеження щодо тривалості відпусток без збереження заробітної плати. При цьому, при перебуванні працівника у такій відпустці повний місяць, йому не зараховується страховий стаж так як не сплачені страхові внески.

Можливість здійснення доплати для зарахування стажу діючим законодавством на даний час не передбачена.

Чи є якісь особливості виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам на період карантину?

Продовжується виплата пенсій для 2233 пенсіонерів з числа внутрішньо переміщених осіб. Фінансування таких пенсій і надалі буде проводитися згідно їх дат виплати.

В квітні поточного року на виплату пенсіонерам – переселенцям направлено 10,4 млн. грн., середній розмір пенсії складає 4437,09 грн.

В період карантину таким пенсіонерам не буде припинятися виплата пенсій по причині скасування довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, або якщо пенсіонер більше 60 днів відсутній за місцем проживання.

Довідково:
1. Загальна сума невиплаченого боргу пенсіонерам – переселенцям складає 9,6 млн. грн. Зазначені кошти будуть виплачені за наявності відповідного фінансування, на умовах окремого порядку після прийняття його Кабінетом Міністрів України, що передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 05.11.2014 №637. В тому числі 1,1 млн. грн. не виплачено боргу по 42 судових рішеннях.

2. З 2018 року головним управлінням направлено 238 запитів до Пенсійного фонду України щодо розгляду питань виплати боргів внутрішньо переміщеним особам. У 120 випадках з врахуванням результатів перевірки надано дозволи виплати боргів.

Матеріал підготовлено
управлінням застосування пенсійного законодавства
головного управління Пенсійного фонду України
в Хмельницькій області