15.04.2020 — 14:10

ГУ Пенсійного фонду в Хмельницькій області інформує

У головному управлінні Пенсійного фонду в Хмельницькій області зібрали найпоширеніші запитання щодо пенсійного забезпечення мешканців області з 1 квітня 2020 року та підготували відповідні роз’яснення.

Досить часто українські заробітчани стикаються з проблемою втрати права на призначення пенсії в Україні, в зв’язку із відсутністю страхового стажу, так як вони працювали в іншій державі неофіційно. Що можна порадити таким громадянам? Чи може людина, якій не вистачає страхового стажу для призначення пенсії, «докупити» стаж ?

Відповідь. Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для такої категорії громадян передбачена добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Для цього людині необхідно звернутись до органів податкової служби для укладення договору про добровільну участь.

Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата особою єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню (тобто це стосується осіб які працювали за кордоном, студентів, домогосподарок). Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2.

До прикладу, 1 рік страхового стажу (за будь який рік починаючи з 2004 року по 2019 рік) коштуватиме майже 25 тисяч гривень (4723 грн. (мінімальна заробітна плата з 01.01.2020 року ) х 22% х 2 х 12 міс. = 24937,44 грн.). Один місяць страхового стажу коштуватиме 2078,12 грн. (4723 грн. х 22% х 2 х 1 міс. = 2078,12 грн.).

При цьому сума сплачених коштів не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору.
Для того щоб період, за було сплачено ЄСВ, увійшов до страхового стажу, особі, яка здійснила таку сплату, необхідно протягом 30 календарних днів після закінчення строку дії договору про одноразову сплату сформувати і подати до податкового органу Звіт.

Якщо особі на сьогоднішній день не потрібно стаж за попередній період і вона не перебуває у трудових відносинах з роботодавцями – страхувальниками, або не є платником єдиного внеску як фізична особа-підприємець то вона може укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування на поточний період. При цьому за один місяць страхового стажу необхідно сплатити вже 1039,06 грн., тобто без подвоєння (4723 грн. х 22% х 1 міс.=1039,06 грн.).

Якщо особа виявила бажання брати участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування їй необхідно подати органів державної податкової служби за місцем проживання заяву, копію трудової книжки (за наявності), виписку з системи персоніфікованого обліку ОК-5 та копію документа, що посвідчує особу.

Чи відбулись з 1 квітня зміни в розмірах пенсій працюючих пенсіонерів?

На виконання норм частини четвертої ст.42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 1 квітня 2020 року органами Пенсійного фонду області проведено автоматичний перерахунок пенсій для 40 тис. працюючих пенсіонерів (або 43,3% від загальної кількості зазначеної категорії). Підвищення отримали 10,8 тис. осіб, середній розмір підвищення 130,05 грн.

Збільшення пенсії для кожного пенсіонера є індивідуальним, залежить від зарплати і тривалості страхового стажу, не потребує особистого звернення особи.

Чи для всіх працюючих пенсіонерів проведено перерахунок пенсії?

Право на зазначений перерахунок отримали пенсіонери, в яких від дати призначення/попереднього перерахунку (від останньої дати зарахування страхового стажу) пройшло не менше 24 календарних місяців.
Тобто, якщо особі не пізніше, ніж до 01.04.2018 року проводився перерахунок пенсії з дорахуванням страхового стажу, вона продовжувала працювати, то і з 01.04.2020 року їй буде проведено перерахунок пенсії без її звернення.

Не підлягали перерахунку:

– пенсії за вислугу років, якщо пенсіонер станом на 01.04.2020 року не досяг пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»
– пенсії, розмір яких після 01.04.2018 року перераховувався за зверненнями осіб відповідно до ч.4 ст.42 Закону (з дорахуванням стажу, стажу і заробітної плати після призначення/ попереднього перерахунку пенсії), або проводився після цієї дати перехід з одного виду пенсії на інший.

Приклад 1. Пенсіонер по 31.05.2019 р. отримував пенсію за віком згідно Закону України «Про державну службу». З 01.06.2019 згідно поданої заяви його переведено на пенсію за віком згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з дорахуванням страхового стажу по 30.04.2019 року. Продовжує працювати.

Права на перерахунок пенсії з 01.04.2020 року згідно частини 4 статті 42 Закону немає, оскільки від останньої дати зарахування страхового стажу при переведенні з одного виду пенсії на інший відсутній напрацьований страховий стаж 24 місяці та/або не пройшло 2 календарних роки.

Матеріал підготовлено
управлінням застосування пенсійного законодавства
головного управління Пенсійного фонду України
в Хмельницькій області