15.04.2020 — 09:58

15 квітня – День екологічних знань

15 квітня традиційно світова спільнота відзначає День екологічних знань. Історія цього дня розпочалася 1992 року на Конференції ООН у Ріо-де-Жанейро. На цій конференції вперше активно обговорювалося питання ролі екологічної освіти задля сталого розвитку людства та його виживання.

Головною метою є — популяризація екологічних знань, формування екологічної культури населення, надання інформації про стан екологічної безпеки та навколишнього середовища, виховання у дітей і дорослих екологічного мислення.

Кожна людина повинна володіти запасом елементарних екологічних знань та вміти взаємодіяти з навколишнім світом. Важливість екологічної освіти в сучасному світі вже ні в кого не викликає сумнівів і в багатьох країнах є пріоритетним напрямом навчання і виховання. Діяльність по формуванню екологічної культури населення та дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища — це запорука безпечного майбутнього для всього людства.

Варто розуміти, що День екологічних знань значимий не тільки для тих, хто працює в сфері екологічної освіти, а й для всіх нас, адже лише від нашої поведінки залежить безпечне життя людства.

Термін «екологія» (від грецького «oikos» — будинок, притулок і «logos» — наука, вчення) був вперше введений в 1866 році німецьким біологом Ернстом Геккелем. У сучасному розумінні екологія — це наука про зв’язки організмів між собою та з навколишнім середовищем. Тому, щоб досягти розумної рівноваги між зростаючими потребами людства і можливостями планети, які постійно зменшуються, при цьому зберігаючи і без того незадовільний стан природи, кожен у наш час повинен володіти мінімальним набором екологічних знань та способів дбайливої взаємодії з навколишнім світом.

Формуючи екологічну культуру сьогодні — зберігаємо здоров’я майбутніх поколінь!

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації