15.04.2020 — 18:53

В облдержадміністрації обговорили питання розвитку агропромислового комплексу

Сьогодні голова облдержадміністрації Дмитро Габінет провів онлайн-нараду із керівниками районних державних адміністрацій. Основна тема наради – питання підтримки розвитку агропромислового комплексу області.

Як зауважив очільник ОДА, сільське господарство має для Хмельниччини дуже важливе значення, а тому питання розвитку агропромислового комплексу та стратегічного бачення основних напрямків роботи райдержадміністрацій у цій сфері є наразі одними з головних. Посадовець відмітив, що аграрії Хмельниччини лідирують в Україні за кількістю засіяних площ, та наголосив, що це прекрасний показник, який потрібно підтримувати і надалі. Він також зауважив, що незважаючи на несприятливі погодні умови, стан посівів в області досить непоганий, що дає сподівання на гарний цьогорічний врожай.

У ході наради  увагу голів РДА звернули на важливість повної обізнаності їх про стан агропромислового комплексу в районах, адже те що наразі в РДА не передбачено структурних підрозділів, які відповідають за агропромисловий комплекс, зовсім не означає, що адміністрації більше не відповідають за цей напрямок.

Зокрема, було наголошено, що державницька політика в сфері АПК не може бути реалізована  без участі місцевих державних адміністрацій, саме тому мають бути призначені відповідальні особи, які будуть узагальнювати відповідну інформацію та координувати роботу з керівниками підприємств АПК. Оскільки у держбюджеті на 2020 рік на програми підтримки сільського господарства передбачено близько 4 млрд. грн., реалізація цих програм напряму залежить саме від місцевих державних адміністрацій.

Також було акцентовано увагу очільників районів на важливості розвитку тваринницької галузі. Незважаючи на такі проблемні питання, як невідповідність структури закупівельних цін собівартості продукції, голови РДА мають активніше працювати над залученням інвесторів, коштів ґрантових проєктів, у тому числі й іноземних. Саме райдержадміністрації, мають збирати, опрацьовувати інформацію про такі можливості залучення коштів та допомагати господарствам району брати участь в таких проєктах.

Одним із першочергових завдань, що стоять саме зараз перед головами РДА, названо питання налагодження взаємодії між аграріями, які використовують агрохімікати для обробки посівів, і бджолярами, адже на часі період активного застосування засобів захисту рослин, що за недотримання нормативів уже неодноразово призводив до масової загибелі бджіл.

Також керівникам районів доручили приділити питанню дотримання норм законодавства при оформленні пасовищ в об’єднаних територіальних громадах. Наголошено, що ця проблема є комплексною і потребує від РДА координації дій між органами місцевого самоврядування та відповідними підрозділами Держгеокадастру.

Окремо про загальний стан сільськогосподарської галузі області учасників наради ознайомив директор Департаменту розвитку промисловості та агропромислового розвитку ОДА Олег Омелянюк. За його словами, цьогоріч в області  заплановано засіяти 830 тис. га  ярини, із них біля 360 тис. га  планується засіяти зерновими культурами, більше 20 тис. га – цукровими буряками, 400 тис. га. – іншими технічними культурами. Вся посівна площа очікується в межах 1 млн.180 тис. га, що на 5 тис. га більше минулого року. В порівнянні до минулого року суттєво збільшаться обсяги вирощування  кукурудзи на зерно (+55 тис. га), соняшника (+ 12 тис. га), овочевих культур (+1,0 тис. га). Разом з тим, очікується зменшення посівів сої на 24 тис. га, картоплі – на 1,5 тис. га, кормових культур – на 1,2 тис. га.  Також з осені посіяно 240 тис. га озимих зернових та 73 тис. га ріпаку, що на рівні попередніх показників.

Посадовець зауважив, що за даними останніх обстежень 90% посівів озимих зернових перебувають у доброму та задовільному стані. Гірший стан з посівами ріпаку, адже понад 10 тис. га площ підлягає пересіву.   На даний час продовжується сівба пізніх ярих культур, які вже посіяні на площі 230 тис. га, або 30 % до прогнозу. Окремо Олег Омелянюк відмітив, що цьогорічні темпи проведення посівної кампанії  випереджають минулорічні.

Стосовно тваринництва та харчової промисловості, очільник Депертаменту констатував негативні тенденції. За 2019 рік по всіх категоріях господарств зменшена кількість поголів’я великої рогатої худоби, корів, свиней – на 13 тис. голів, хоча поголів’я птиці збільшилося майже на 1 млн. голів. Разом з тим, за його словами, позитивна динаміка за цей час спостерігається в сільгосппідприємствах з вирощування м’яса (102,7%), та виробництва молока (100,4%). Однак, через зменшення чисельності поголів’я в подальшому прогнозується спад і у виробництві молока і у вирощуванні м’яса. Основною причиною зменшення поголів’я та спаду виробництва Олег Омелянюк назвав диспаритет між собівартістю виробництва  та реалізаційною ціною.

Посадовець зупинився також на питанні державної підтримки сільгосптоваровиробників. За його словами, в 2019 році  виплачено  37,3 млн. грн. дотаційних коштів за утримання молодняку великої рогатої худоби для  понад 12  тисяч домогосподарств населення, на здешевлення закупівлі племінних тварин та генетичних ресурсів – 9,5 млн. грн., на утримання корів – 33,5 млн. грн. Однак, через зменшення поголів’я великої рогатої худоби в особистих господарствах населення та зменшення поголів’я корів в сільськогосподарських підприємствах було визнано що дані напрями підтримки сільськогосподарських виробників були не ефективні і Уряд вирішив відмінити дотації на утримання корів та виплату дотацій за вирощування молодняку великої рогатої худоби. Отже, виробники області самі через власні рішення щодо скорочення поголів’я сприяли відміні дотації, а це понад 80 млн. грн. які б могли працювати на розвиток агропромислового комплексу і в цілому розвитку сільських територій нашого краю.

Разом з тим, протягом 2019 року область отримала за різними напрямами понад 105 млн. гривень коштів державного бюджету, зокрема 37,3 млн. грн отримали фізичні особи за утримання молодняку великої рогатої худоби, 45,3 млн грн направлено на фінансову підтримку заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів. У поточному році планується залучити в агроформування області біля  50 млн. гривень.

Підсумовуючи нараду, голова облдержадміністрації Дмитро Габінет наголосив, що дуже важливим як для галузі АПК, так і економіки області в цілому залишається питання рівня середньої заробітної плати.

“Ми всі чудово розуміємо, що в багатьох районах заробітна плата не є такою, яка показана офіційно. Вона є значно вищою. Відповідно, це питання сплати податків для бюджету, у тому числі й місцевого рівня. Сьогодні, особливо в умовах кризових явищ в економіці, які будуть мати місце у зв’язку з поширенням коронавірусної інфекції та карантинних заходів, нам треба наповнювати бюджети, допомагаючи органам влади реалізовувати їх функції. Це наша спільна справа, тому це є пріоритетним обов’язком для кожного з вас,” – зазначив очільник області.