15.04.2020 — 19:19

Обласна комісія з ТЕБ і НС прийняла низку рішень, спрямованих на вжиття додаткових заходів з метою протидії пожежам у природних екосистемах

Із настанням теплої пори року та у зв’язку із посушливими погодними умовами в області, як і у всій державі значно загострилася проблема пожеж у природних екосистемах. Як повідомляють у ГУ ДСНС в Хмельницькій області, є дні, коли вогнеборці змушені практично цілодобово гасити пожежі сухої трави, викликані підпалами.

У зв’язку з цим вчора, під час позачергового засідання, обласна комісія з ТЕБ і НС прийняла низку рішень, спрямованих на вжиття додаткових заходів з метою протидії пожежам у природних екосистемах у пожежонебезпечний період 2020 року на території області.

Зокрема, доручено головам районних державних адміністрацій та рекомендовано органам місцевого самоврядування:

➡  забезпечити виконання Плану дій органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, органів управління, сил та засобів територіальної системи єдиної державної системи цивільного захисту щодо запобіганню виникненню пожеж у природних екосистемах і оперативного реагування на них на території Хмельницької області у 2020 році.

➡ з метою недопущення виникнення надзвичайних ситуацій в природних екосистемах, лісових масивів, пожеж торфовищ, сільськогосподарських угідь вжити заходи щодо забезпечення пожежної техніки необхідною кількістю паливо мастильних матеріалів для своєчасного реагування, в тому числі за рахунок місцевих матеріальних резервів.

➡ спільно з обласним управлінням лісового та мисливського господарства

вжити комплекс заходів із попередження пожеж в лісових масивах, на торфовищах, сільгоспугіддях, встановивши цілодобовий моніторинг пожежної обстановки в природних екосистемах та своєчасне залучення лісокористувачів, підрозділів ҐУ ДСНС, власників земельних ділянок, волонтерів та місцевого населення до гасіння пожеж на початковій стадії.

вводити на період високого та надзвичайно високого класів пожежної небезпеки тимчасові обмеження на відвідування лісів, та в’їзд до них автотранспортних засобів.

заборонити на пожежонебезпечний період розведення багать у лісових масивах і випалювання сухої рослинності, сміття на землях лісового фонду, торфовищах, сільськогосподарських угіддях, у лісосмугах, заплавах річок і вздовж доріг.

➡ спільно з регіональним офісом водних ресурсів у Хмельницькій області до 15.05.2020 року організувати перевірку готовності до протидії пожежам на торфовищах регулюючих гідротехнічних споруд, польдерних насосних станцій і споруд, міжгосподарських, внутрішньогосподарських осушувальних систем та інженерної техніки.