27.04.2020 — 09:59

Відбулася он-лайн нарада з представниками РДА та МВК

24 квітня в облдержадміністрації відбулася он-лайн нарада з райдержадміністраціями та представниками міських рад місто обласного значення. Провів її голова облдержадміністрації Дмитро Габінет.

У ході наради її учасники обговорили декілька важливих питань. Зокрема, ще раз порушили питання заходів щодо протидії поширенню в області COVID-19, а саме проаналiзувати окремi органiзацiйнi моменти дій, що вживаються органами місцевої влади та медичними працівниками при встановленні підозри на коронавірусну інфекцію та виявленні кола контактних осіб.

Особливу увагу представників міст та районів звернули на важливість дотримання вимог нормативних документів при відборі та транспортуванні відібраного біологічного матеріалу до обласного лабораторного центру та оперативної доставки проб на дослідження. Керівникам лікувальних закладів наголошено на необхідності суворого дотримання маршрутів руху пацієнтів та персоналу лікарень. Це дуже важливо в умовах епідемії COVID-19, оскільки значно знижує ризик поширення хвороби та скорочує кількість можливих контактних осіб у випадку потрапляння до лікарні хворого з коронавірусом.

Далі у ході наради присутні обговорили стан виконання дохідної частини місцевих бюджетів. Як зауважив директор Департаменту фінансів ОДА Сергій Пенюшкевич, у І кварталі 2020 року по області показник виконання загалом склав 106,6%.  Однак, в окремих районах та об’єднаних територіальних громадах цей показник є значно нижчим.  Посадовець зазначив, що на початку року в облдержадміністрації було проведено низку консультацій з керівниками тих територій, де у минулих роках спостерігалося постійне невиконання показників бюджетів, і за його словами, це дало свій результат. Він наголосив, що враховуючи карантинні заходи та негативні тенденції в економіці, що з ним пов’язані, у ІІ кварталі потрібно ще більше уваги приділяти питанню наповненню місцевих бюджетів.

Окремо на нараді обговорили також питання наближення доступності соціальних послуг до населення територіальних громад. На важливості активного включення в роботу із створення в ОТГ спеціалізованих фронт-офісів, де громадяни зможуть оформити пільги та субсидії, наголосила директор Департаменту соціального захисту населення ОДА Світлана Лукомська.

За її словами, в області різні види соціальних пільг отримує понад 636 тисяч мешканців. Міністерством соціальної політики України започатковано спеціальну програму підтримки у питанні створення фронт-офісів у громадах, на що передбачено 150 млн.грн. ОТГ мають можливість отримати в рамках цієї програми кошти на обладнання, техніку, меблі, програмне забезпечення для таких установ. В області також можливістю вже скористалися 16 об’єднаних територіальних громад. Очільниця Департаменту закликала решту ОТГ також долучитися до створення фронт-офісів на їх територіях, адже це значно спростить процедуру та дасть можливість підвищити якість надання послуг з призначення різного роду соціальної допомоги.