27.04.2020 — 19:04

Брифінг щодо протидії поширення коронавірусної інфекції на території області

Сьогодні черговий брифінг щодо протидії поширення коронавірусної інфекції на території області провів перший заступник голови адміністрації Роман Примуш.

Коментуючи ситуацію щодо проходження поминальних днів на території області, Роман Борисович зазначив, що в ці дні кладовища області були зачинені. Попри це, працівниками ГУ НП в Хмельницькій області зафіксовано поодинокі випадки спроб відвідувань кладовищ.

Відтак, посадовець висловив слова вдячності мешканцям Хмельниччини, які дослухалися до прохання не відвідувати кладовища, а також представникам усіх конфесій, які перенесли поминальні дні на більш пізній термін.

Також спікер повідомив, що в області завершила свою роботу комісія Міністерства охорони здоров’я України, яка працювала на минулому тижні в ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України”. Комісія відзначила високу організаційну роботу в області по боротьбі з коронавірусом, а також правильність та ефективність проведення досліджень, які здійснює обласний лабораторний центр.

Вкотре відмітив Роман Примуш і допомогу соціально – відповідального бізнесу, який на заклик Президента України проводить велику роботу щодо допомоги закладам охорони здоров’я області.

Так, про чергову партію допомоги від ТОВ “ЕпіцентрК” розповіла представник штабу Світлана Павлишина. За її словами, на сьогодні медзакладам області вже було передано 50 тис. захисних масок, 4250 респіраторів, 32 тис. бахіл, понад 20 тис. рукавиць та шапочок, 603 захисних костюми, тощо.

Щодо останньої такої допомоги, то було придбано дороговартісне медичне обладнання, а саме монітор пацієнта, інфузійні насоси, захисні рамки, які виробляються Шепетівськими підприємцями і вже 4 таких рамки доставлені в Хмельницьку інфекційну лікарню. Цінність цього обладнання полягає в тому, що воно мінімізує доступ медичних працівників до пацієнта.

Крім того, передало 800 захисних костюмів екстреній медичній допомозі, Хмельницькій інфекційній лікарні – 1000, по 100 таких костюмів отримала Шепетівська та Славутська ЦРЛ, обласній лікарні – 50.

Серед іншого обладнання, яке доставлене в лікарні області є стерилізатори, медичні відсмоктувачі, ларингоскопи. Також Світлана Андріївна анонсувала, що днями  область отримає кисневі концентратори.

Поряд з цим, закуплено дороговартісне устаткування для обласного лабораторного центру. Це 2 ламінарні шафи, що збільшать потужність шестиканального ампліфікатора і дадуть можливість  проводити значно більше тестувань на COVID-19.

Перший заступник голови адміністрації відмітив важливість такої підтримки, адже тільки спільними зусиллями можна подолати цю недугу.

Будьте здорові. Бережіть себе!