30.04.2020 — 13:29

Укравтодор: Ділянка дороги на M-12 з 3-річною історією буде відремонтована

40 км, яка сполучає Хмельниччину із сусідніми областями, є найзруйнованішою ділянкою автодороги М-12. Численні скарги від водіїв надходять саме на цю ділянку. Вона капітально не ремонтувалася протягом останніх десятиліть. Але нарешті мешканці області можуть сподіватися на те, що відрізок дороги державного значення M-12 Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам’янка км 291+240 — км 332+052, яку на Хмельниччині встигли прозвати “китайською”,  буде приведений до належного стану. Укравтодор повідомив, що визначено підрядника, який буде виконувати роботи на цій ділянці автошляху.

Нагадаємо, контракт на виконання робіт з підвищення рівня безпеки руху (реконструкція та капітальний ремонт) відповідно до рекомендацій EuroRAP на ділянці автомобільної дороги М-12 Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам’янка км 291+240 — км 332+052 у жовтні 2017 року було укладено з компанією Xinjiang Communications Construction Group Co. Ltd. (Китай). Очікуваним терміном виконання робіт було визначено осінь 2019 року.

3 червня 2019 року Укравтодор розірвав контракт із компанією Xinjiang Communications Construction Group Co Ltd (Китай). Причина — на дату розірвання контракту підрядник виконав лише окремі види робіт, що становить менше 1% від загального обсягу робіт. При цьому на дату розірвання договору підрядник мав виконати 70% робіт. З огляду на це було прийнято рішення провести нову тендерну процедуру.

Майже рік роботи на цій ділянці були заморожені, проводилися лише аварійні ремонти та експлуатаційне утримання дороги. Вчора повідомили, що за результатами тендерних процедур, які проведені відповідно до принципів та правил МБРР переможцем і новим виконавцем робіт визначено компанію — Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Ticaret ve Sanayi A.S. (Туреччина). Підрядна організація займатиметься покращенням безпеки руху та реконструкцією і капітальним ремонтом відповідно до рекомендацій EuroRAP на ділянці автомобільної дороги M-12 Стрий — Тернопіль — Кропивницький — Знам’янка (км 291+240 — км 332+052).

Як каже Голова Укравтодору Олексій Кубраков, задовільний стан дороги М-12 — серед державних пріоритетів, оскільки вона є частиною транспортного коридору Go Highway, яка з’єднає чорноморські порти Миколаїв та Одеса з польським Гданськом на Балтійському морі. Також вона має виключне значення для сполучення між регіональними центрами всередині країни. Очільник відомства заявляє, що попередня історія дорожніх робіт на ділянці км 291+240 — км 332+052 має стати для сигналом, аби більше подібних ситуацій не виникало.

Виконання зазначених робіт передбачено в рамках реалізації Проєкту «Проект розвитку дорожньої галузі» за рахунок коштів позики Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР).

Вартість контракту — 54 621 111,41 доларів США, а строк виконання робіт — 18 місяців. Нагляд за виконанням робіт здійснюватиметься незалежною компанією, яка буде відібрана за результатами проведення міжнародних відкритих конкурсних торгів.