01.05.2020 — 15:02

Для вирішення питання щодо фінансування Хмельницької інфекційної лікарні створено робочу групу

30 квітня в облдержадміністрації відбулося засідання робочої групи у складі представників департаментів охорони здоров’я та фінансів ОДА, Хмельницької міської ради, Хмельницької інфекційної лікарні. Провела його заступниця голови облдержадміністрації Оксана Ситницька.

Створено робочу групу з метою вирішення ситуації, що склалася у зв’язку із дефіцитом фінансування Хмельницької інфекційної лікарні. Як повідомила головна лікарка ХІЛ Оксана Піддубна, дефіцит фонду заробітної плати склав близько 700 тис. грн. Загальний місячний фонд мав бути в межах 2,1 млн грн, однак від НСЗУ заклад отримав лише 1,4 млн.грн. До слова, з такою проблемою зіткнулася не лише Хмельницька інфекційна лікарня, а й інші схожі профільні заклади по всій Україні.

Загалом ситуація, що склалася, пов’язана із початком другого етапу медичної реформи в країні, у зв’язку з чим відбулася зміна моделі фінансування лікувальних закладів: з 1 квітня вони перейшли на пряме фінансування з НСЗУ.

Хоча Хмельницька інфекційна лікарня приймає хворих з коронавірусною інфекцією з усієї області, що передбачено рішенням обласної комісії ТЕБ І НС (протокол від 27.03.2020 №7), юридично вона є комунальним підприємством Хмельницької міської ради. Тому, незважаючи на те, що лікарня отримує кошти з обласного бюджету, всі питання щодо її діяльності належать до компетенції Хмельницької міської ради.

Аби з’ясувати реальний стан справ, за дорученням голови облдержадміністрації Дмитра Габінета було вирішено створити робочу групу при облдержадміністрації. У ході засідання члени робочої групи обмінялися думками щодо можливих шляхів розв’язання проблеми із фінансуванням ХІЛ та напрацювали план першочергових заходів, які будуть вживатися. Зокрема, розглядається питання щодо покриття дефіциту заробітної плати за рахунок коштів обласного бюджету.