04.05.2020 — 20:14

В облдержадміністрації обговорили питання роботи агропродовольчих ринків

Голова облдержадміністрації Дмитро Габінет провів робочу нараду з керівниками ГУ Держпродспоживслужби Василем Грушком, ГУ Нацполіції в області Анатолієм Щадилом, ДУ “Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України Олегом Балашовим. До розмови долучилися перший заступник голови ОДА Роман Примуш та керівник обласного оперативного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації, пов’язаної із поширенням коронавірусної інфекції Юрій Корева та директор Департаменту економічного розвитку, курортів і туризму ОДА Олена Бохонська.

Основна тема обговорення – стан дотримання вимог санітарного законодавства на продуктових ринках області, які днями відновили свою роботу після карантину. Як зауважив Дмитро Габінет, немає сумніву у тому, що рішення щодо припинення їх роботи, ухвалене обласною комісією з ТЕБ і НС, було вчасним і правильним, адже це один із тих чинників, що дозволив утримати під контролем епідемічну ситуацію з COVID-19. Саме тому зараз, за його словами, дуже важливо забезпечити дієвий контроль за роботою ринків, аби убезпечити від інфікування як продавців, так і покупців.

Василь Грушко повідомив, що з 21 агропродовольчого ринку в області наразі запрацювало близько третини. Так, 1.05.2020 працювало 7 ринків, 2.05.2020 – 8, 3.05.2020 – 4, 4.05.2020 – 2. За його словами, значних порушень за ці дні зареєстровано не було. Адміністрація ринків оперативно реагувала на зауваження фахівців Держпродспоживслужби та усувала виявлені недоліки. Чи не найпоширеніше порушення – недотримання соціальної дистанції у чергах. Як зауважив посадовець, дуже позитивним у цій ситуації є те, що продавці проявляють серйозне ставлення до дотримання правил та закликають дотримуватися їх і покупців. Це свідчить про те, що адміністрації ринків провели відповідну інформаційну роботу.

Ще одне проблемне питання, яке порушив голова ОДА – робота міні-ринків, що розташовані у мікрорайонах обласного центру. За його словами, вони також запрацювали, але будь-який контроль за їх роботою відсутній, тому непоодинокі випадки стихійної торгівлі та недотримання елементарних норм. У зв’язку з тим, Дмитро Габінет доручив керівнику ГУ Держпродспоживслужби підготувати інформацію щодо юридичного статусу таких торгових місць та можливих важелів впливу на них.

Учасники наради обговорили також питання щодо подальшого забезпечення контролю за ситуацією на ринках та притягнення до відповідальності виявлених порушників. Зокрема, Анатолій Щадило зауважив, що органи Національної поліції не єдині, хто може виконувати таку контрольну функцію, адже відповідні повноваження мають органи місцевого самоврядування, і саме вони мають бути найбільше зацікавлені у тому, щоб торгівля на ринках велася із дотриманням усіх вимог та норм санітарного законодавства. Очільник ГУНП висловив пропозицію щодо проведення спільних рейдів із представниками місцевої влади.

За підсумками розмови вирішено було найближчим часом провести нараду із представниками органів місцевого самоврядування для напрацювання спільної позиції з питання контролю за роботою ринків та координації їх взаємодії з органами Нацполіції.