13.05.2020 — 09:55

У І кварталі 2020 року забезпечено застрахованих осіб та потерпілих на виробництві медико-соціальними послугами у повному обсязі

Одним із провідних напрямів діяльності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області є забезпечення потерпілих від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, а також застрахованих осіб та членів їх сімей медико-соціальними послугами.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та згідно з нормативними актами Фонду соціального страхування України управлінням виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області здійснюється цілий комплекс послуг з медичної та соціальної реабілітації застрахованих осіб  та потерпілих на виробництві згідно з визначеною потребою в необхідному обсязі за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

 «У березні поточного року з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 і недопущення ризику зараження застрахованих осіб і осіб з інвалідністю, а також забезпечення реалізації заходів із протидії пандемії, на період встановленого карантину тимчасово призупинено укладення тристоронніх договорів для проходження реабілітаційного лікування працюючими, а також медичної реабілітації і санаторно-курортного лікування потерпілими на виробництві за кошти Фонду соціального страхування України, – зазначає керівник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський.-Разом з тим протягом першого кварталу управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області забезпечило відновним лікуванням на базі реабілітаційних відділень санаторно-курортних закладів 176 застрахованих осіб ( у т. ч. 2 дітей у супроводі застрахованих осіб). Це на 23 особи (або 15 %) більше, порівняно з відповідним періодом минулого року. Санаторно-курортним закладам відшкодовано коштів згідно 98 укладених тристоронніх договорів для проходження реабілітаційного лікування працюючими на суму 1284,8 тис. гривень».

Фонд соціального страхування України відшкодовує витрати за надані послуги із реабілітаційного лікування кожному працевлаштованому після важких захворювань і травм за наявності медичних показань. Зокрема, у разі підгострого періоду інфаркту міокарда, після перенесених опіків, захворювань легень тощо. Таке лікування надається застрахованим особам з метою якнайшвидшого відновлення здоров’я після закінчення гострого періоду захворювання.

Крім того, управлінням виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області у І кварталі 2020 року здійснено страхові витрати на медичну та соціальну допомогу 357 потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання Хмельницької області за 9 видами допомоги на загальну суму 1829,9 тис. гривень.

Зокрема, 43 потерпілим оплачено лікарські засоби та вироби медичного призначення на суму133,1 тис. грн, забезпечено додатковим харчування 8 потерпілих на суму 27,7 тис. грн, спеціальними засобами пересування (колясками) 2 особи з інвалідністю на суму 27,1 тис. грн та очним протезуванням один потерпілий на суму 1,7 тис. гривень.

Особи з інвалідністю за висновками медико-соціальних експертних комісій проходили оздоровлення в санаторно-курортних закладах. Протягом першого кварталу 2020 року забезпечено путівками на санаторно-курортне лікування 3 особи з інвалідністю на суму 42,8 тис. гривень. Також управлінням виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області профінансованолікування 17 потерпілих на виробництві та їх медичну реабілітацію на суму97 тис.гривень.

Особливу статтю видатків Фонду соціального страхування України становлять виплати на догляд за особами з інвалідністю. У першому кварталі поточного року 17 осіб з інвалідністю внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання одержали виплати на спеціальний медичний догляд, 62 – на постійний сторонній догляд та 249 – на побутове обслуговування. Загальна сума додаткових видів допомоги склала 1481,5 тис. гривень.

Здійснено компенсацію витрат на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та транспортне обслуговування 84 особам з інвалідністю на суму 19 тис.гривень.

За інформацією управління виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України
в Хмельницькій області