15.05.2020 — 11:11

Управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області повідомляє

Робота по перевірці обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам проводиться фахівцями управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області у відповідності до посадових інструкцій та щоквартальних планів роботи.

Керівник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський зазначає: «Одним з пріоритетних напрямів роботи управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області є питання забезпечення дієвого контролю за обґрунтованістю видачі та продовження листків непрацездатності, запобігання порушенням законодавства під час видачі (продовження) листків непрацездатності застрахованим особам у закладах охорони здоров’я області. Робота відповідних спеціалістів управління проводиться с метою виявлення порушень порядку видачі та продовження листків непрацездатності, що завдають значних фінансових збитків бюджету Фонду соціального страхування України.

За результатами виявлених у І кварталі поточного року порушень порядку видачі та продовження листків непрацездатності, управлінням виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області подано до закладів охорони здоров’я 12 претензій на загальну суму 37846 гривень щодо відшкодування коштів Фонду соціального страхування України за неправомірну видачу листків непрацездатності. Загальна сума відшкодованих закладами охорони здоров’я коштів бюджету Фонду соціального страхування України за цей період склала 19587 гривень. Крім того, за результатами аналізу заяв-розрахунків страхувальників для надання матеріального забезпечення та по запитах комісій із соціального страхування попереджено неправомірних виплат матеріального забезпечення по необґрунтовано виданих та продовжених листках непрацездатності на суму 26567 гривень».

У звітному періоді фахівцями управління проведено 13 планових та 23 позапланових перевірок лікувально-профілактичних закладів охорони здоров’я області з питань контролю за обґрунтованістю  видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам, під час яких перевірено 1428 листків непрацездатності. За результатами зазначених перевірок складено відповідні довідки.

Із загальної кількості листків непрацездатності у 123 випадках було виявлено порушення Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 № 455. Із них, у 16 випадках підтверджено необґрунтовану видачу листків непрацездатності на 94 дні та 64 необґрунтовано продовжених листків непрацездатності на 216 днів.

У 168 листках непрацездатності виявлено порушення Інструкції про порядок заповнення листків непрацездатності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування  з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 03.11.2004 № 532/274/136-ос/1406.

Протягом І кварталу 2020 року притягнуто до дисциплінарної відповідальності 16 лікарів, які порушили правила оформлення, порядок видачі та продовження листків непрацездатності.

Фахівці управління по перевірці обґрунтованості видачі листків непрацездатності взяли участь у 26 засіданнях медико-соціальних експертних комісій з питань продовження лікування застрахованим особам та видачі  (продовження) листків непрацездатності, встановлення потерпілим на виробництві ступеня втрати (у відсотках) професійної працездатності, інвалідності, необхідних видів медичних та соціальних послуг.

З метою забезпечення дієвого контролю за здійсненням видатків Фонду соціального страхування України, недопущення неправомірних виплат, посилення контролю за обґрунтованістю видачі та продовження документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність та відповідальності лікарів за необґрунтовану видачу (продовження) листків непрацездатності спеціалістами управління проведено 32 семінари та оперативних нарад з лікарями закладів охорони здоров’я.

Крім того, проведено 19 лекцій та семінарів по навчанню страхового активу підприємств, установ та організацій питанням порядку оформлення та видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність застрахованих осіб, розглянуто та надано роз’яснення, методичну та консультативну допомогу по 291 зверненню та заявах з питань необґрунтованості видачі (продовження) листків непрацездатності.