17.05.2020 — 12:31

На Хмельниччині вшанували пам’ять жертв політичних репресій

Майже 13 тисяч незаконно убієнних жителів нашої області, 60 тисяч насильно вивезених у 30-50-х роках. Серед загиблих були робітники, селяни, військові, керівники підприємств і установ. Під жахливі жорна репресій потрапляли українці, росіяни, поляки, євреї… Це були численні жертви “колективізації”, “розкуркулення”, “шпигуни та диверсанти”, вигадані “вороги народу”.

Пам’ятник “Ангел скорботи” споруджений в пам’ять усіх тих, хто загинув тут, у застінках НКВС, що розташовані були на місці теперішнього ЦУМу. У 1966 році під час його будівництва було виявлено численні останки розстріляних в’язнів. На початку 90-х років у сквері, поряд із місцем тих кривавих злочинів, було поставлено гранітну плиту “Пам’ятний знак жертвам сталінських репресій”, а 24 серпня 1998 року, у сьому річницю незалежності України тут було відкрито Меморіал пам’яті жертв політичних репресій, в центрі якого – Ангел Скорботи.

Сьогодні, аби вшанувати пам’ять усіх невинно убитих у сталінських катівнях, сюди прийшли покласти квіти представники обласної та міської влади і громадськості.

Вічна пам’ять жертвам комуністичного режиму!