18.05.2020 — 13:25

Резервісти – надійна опора військ

День резервіста — свято, що відзначається в Україні 18 травня. Цьогоріч його святкують вдруге.

День установлений 19 квітня 2019 року Президентом України, ураховуючи важливу роль резервістів у справі захисту Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності, їх готовність у будь-який час стати до лав Національної гвардії України, Збройних Сил України та інших військових формувань, аби забезпечити посилення обороноздатності нашої країни в періоди, коли вона найбільше цього потребує.

Про те, хто такі резервісти та чому вони є такими важливими для нашої країни як в мирний, так і в воєнний час розповів командир резервного підрозділу військової частини 3053 капітан Олексій Роєнко:

«Резервісти – це громадяни України, які в добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Національної гвардії, Збройних Сил України та інших військових формувань, – розповідає офіцер, – і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час.
Між проходженням служби у військовому резерві та виконанням військового обов’язку в запасі є різниця, яка полягає в тому, що резервісти, які проходять службу на добровільній основі, свідомо вибирають військову справу, укладають контракт з державою та проходять планомірну підготовку. Також резервісти за службу в резерві отримують грошову винагороду».

Важливим є те, що у Нацгвардії можна обирати військову частину для проходження служби у військовому резерві. Так, резервіст точно знає, де і з ким проходитиме службу. Також це є гарантією того, що у разі мобілізації його не зможуть призвати до іншого військового формування без його згоди.

«Необхідно володіти основною інформацією про службу у резерві, – зазначає капітан Роєнко, – перш за все те, що служба добровільна – охочий підписує контракт з Національною гвардією або Міністерством оборони. Служба у резерві оплачувана, а на час проходження особою зборів резервістів за ним зберігається місце роботи, з якого мають безперешкодно відпускати, та заробітна плата. Законодавча база захищає резервістів».

Командира доповнює сержант з матеріального забезпечення резервного підрозділу старший сержант Ігор Деніско, який має багаторічний досвід у даному напрямку та може розповісти про службу у військовому резерві все:

«Я у Нацгвардії одинадцять років, з 2016 року у нашій військовій частині був сформований резервний підрозділ, в якому я почав займатися набором та підготовкою резервістів, що й продовжую робити до сьогоднішнього дня. Ми досить швидко набрали на службу в резерві велику кількість мотивованих та свідомих людей, – розповідає старший сержант Деніско, – Резервісти періодично залучаються на навчальні збори, де під керівництвом досвідчених інструкторів на заняттях з бойової та фізичної підготовки покращують свої знання, уміння та навички, що необхідні для підтримання себе у бойової готовності».

Особи, які уклали контракт для проходження служби у військовому резерві, зараховуватимуться в списки тих військових частин, де укладали такий контракт. У разі проведення мобілізації або зборів резервісти Нацгвардії, які уклали контракт, прибуватимуть минаючи військкомати напряму до військових частин Нацгвардії.

Сформовані у найскладніших умовах війни українські резервісти є потужним потенціалом національного війська та його надійною підтримкою у стримуванні широкомасштабної агресії з боку ворога.

Резервісти є прикладом мужності, відваги та готовності захищати Батьківщину. Це люди достойні поваги та є гідними наслідування для усіх громадян нашої країни.

Вітаємо резервістів з їх святом!

Військова частина 3053