21.05.2020 — 14:38

«Світанок запалив далекий небосхил…»

У вересні минулого року було підписано Меморандум про взаєморозуміння та співпрацю між благодійним Фондом Цаля Каплуна (США), Ізяславською районною державною адміністрацією, Ізяславською районною радою, Ізяславською міською радою. Тоді ж, за ініціативою Фонду Цаля Каплуна та за підтримки влади Ізяславщини, на базі Ізяславського районного історико-краєзнавчого музею було ініційовано діяльність регіонального Центру дослідження історії Холокосту та єврейства на Ізяславщині.

За час, що минув, колективом музею проведено історичні дослідження та пошуки із означеного напрямку роботи.

Нещодавно, завдяки фінансовій підтримці Фонду Цаля Каплуна (США, Нью-Йорк), вийшла у світ книга «СВІТАНОК  ЗАПАЛИВ  ДАЛЕКИЙ  НЕБОСХИЛ… (The Life of Izaslav Jews)», упорядником якого стала директор Ізяславського районного історико-краєзнавчого музею Людмила Левицька. Книгу відкриває вступна стаття яку написав  Леонід Вейн (Leo Vayn), представник м Фонду Цаля Каплуна (США, Нью-Йорк).

Дане видання присвячене історії єврейського населення Ізяславщини. В ньому розповідається про історію цього народу, його життя в мирний час та трагічні події Голокосту в контексті історії Ізяславського краю. В книзі наводяться описи життя та побуту єврейського населення Ізяславщини в різні історичні періоди їх проживання у нашому краї. Значна частина матеріал присвяченні подіям Другої світової війни та трагедії світового єврейства – Холокосту. Масштаби цієї трагедії стають зрозумілими коли знайомишся із списком встановлених (далеко не повним) євреїв міста Ізяслава та Ізяславського району. Які стали жертвами нацистської окупації періоду Другої світової війни.

При підготовці книги «СВІТАНОК ЗАПАЛИВ ДАЛЕКИЙ НЕБОСХИЛ… (The Life of Izaslav Jews)» упорядниками було використано матеріали наших відомих земляків: науковця, мистецтвознавця Павла Миколайовича Жолтовського, журналіста Арона Ізралієвича Баренбойма, публікації Ізяславської районної газети «Зоря Надгориння», спогади місцевих жителів, архівні документи та фотодокументи з фондів Ізяславського районного історико-краєзнавчого музею.

Дане видання стане цікавим джерелом для дослідників та пошановувачів історії рідного краю, життя і побуту  його мешканців.

Упорядником збірки Людмилою Левицькою епіграфом книги були взяті віршовані рядки відомого ізяславчанина, журналіста та поета Валентина Сакова:

Старі дерева,

Як старі слова.

До них звикають,

Мов до хмар чи грому.

А вони з нами йдуть

Коротку нашу мить,

Коротку нашу путь –

Їх велич просто

Не встигаємо збагнуть.

За матеріалами Ізяславського районного історико-краєзнавчого музею