10.06.2020 — 10:03

На Хмельницькій АЕС модернізують важливі для безпеки системи контролю та управління

У рамках реалізації Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки АЕС України на енергоблоці №2 Хмельницької АЕС, під час проведення планово-попереджувального ремонту, заплановано виконати модернізацію систем контролю та управління нормальної експлуатації турбінного та реакторного відділень.

Основною метою модернізаційних робіт є підвищення показників надійності, працездатності і безвідмовності обладнання, а також створення умов, що перешкоджають порушенням нормальної експлуатації енергоблока №2.

Проектами технічного переоснащення систем контролю та управління, які розроблені  Київським науково-дослідним і проектно-конструкторським інститутом «Енергопроект», передбачено встановлення  програмно-технічних комплексів (ПТК) контрольно-вимірювальних приладів  розробки вітчизняного виробника «СНВО «Імпульс». Вони замінять технічні засоби прийому, перетворення і розмноження сигналів різноманітних датчиків вимірювання технологічних параметрів, які задіяні у формуванні алгоритмів технологічних захистів, блокувань, сигналізації, автоматичного регулювання та дистанційного управління, включно із засобами їх електроживлення.

«Існуюче  обладнання систем контролю та управління енергоблоку це – аналогове електронне обладнання, яке з часом морально застаріває, а нове – це вже цифрові програмно-технічні комплекси.  Сьогодні визначені все більш жорсткі вимоги до інформаційних і керуючих систем для забезпечення безпеки і надійності їх функціонування, перш за все, із застосування вбудованих засобів безперервного автоматичного контролю і діагностування.

Програмно-технічний комплекс (ПТК) систем нормальної експлуатації реакторного та турбінного відділень виготовлені давнім та надійним партнером Хмельницької АЕС –Сєвєродонецьким ПрАТ «СНВО «Імпульс». Устаткування має вбудовану постійну внутрішню діагностику. Іншими словами, незабаром на енергоблоці №2 розпочнуть працювати сучасні комп’ютери, які прийдуть на заміну обладнанню, ресурс якого закінчується, тим самим підвищать надійність експлуатації ХАЕС», – конкретизував заступник начальника цеху теплової автоматики і вимірів (ЦТАВ) ВП ХАЕС Михайло Біліковецький.

Наразі триває кропітка робота персоналу ЦТАВ спільно з фахівцями інших підрозділів і служб Хмельницької АЕС з підготовки до реалізації проекту цієї модернізації. Обладнання, яке планується змонтувати під час модернізації, вже отримано і проведено вхідній контроль.