18.06.2020 — 11:04

На Хмельницькій АЕС впроваджується система сейсмічного моніторингу

В рамках реалізації  Комплексної (зведеної) програми підвищення рівня безпеки енергоблоків та на виконання «постфукусімських заходів» на Хмельницькій АЕС впроваджується система сейсмічного моніторингу.

Система сейсмічного моніторингу (ССМ) призначена для реєстрації місцевих землетрусів в районі ХАЕС і землетрусів зони Вранча місцевої сейсмічності та аналізу ближньої зони з метою отримання достовірних значень сейсмічної небезпеки, які будуть використовуватися для перевірки сейсмологічної стійкості діючих будівель, споруд та обладнання Хмельницької АЕС, а при необхідності, для вироблення заходів для зниження сейсмічної небезпеки.

Система складається з п’яти пунктів реєстрації: центральний – в районі Рибгоспа ВП ХАЕС та виносних пунктів реєстрації (ПР), які  розміщені в Острозькому (с. Гремяче), Славутському (м. Славута, с.Потереба), Ізяславському (с. Плужне) районах, що входять до 30 км зони Хмельницької АЕС.

Система сейсмічного моніторингу використовує сейсмодатчики «Nanometrics ТС-20» (Канада), що реєструє з досить великою точністю усі сейсмоподії.

ССМ також містить серверну частину, автоматизовані робочі місця (АРМ), систему зв’язку, охоронну та пожежну сигналізації.

Сигнали з ПР через системи зв’язку надходять на сервер, на якому здійснюється збір, накопичення, первинна обробка сигналів та відображення на АРМ для контроля працездатності системи персоналом ВЕБтаС.

Після проведення накопичення сейсмічної інформації протягом 3 років, ці дані мають бути проаналізовані спеціалізованими організаціями, визначені кількісні показники для майданчика ХАЕС для аналізу достатності сейсмобезпеки будівель (споруд) та обладнання ХАЕС.

 «На даний момент система повністю змонтована, проведені спеціальні налаштування і в грудні цього року, відповідно до плану-графіка, має бути прийнята в промислову експлуатацію. Для цього на етапі прийняття в дослідну експлуатацію були виявлені недоліки та зауваження, які мають бути усунені на етапі дослідної експлуатації. Щоденно інформацію з п’яти пунктів спостереження ми отримуємо на центральний сервер і можемо аналізувати стан роботи по кожному ПР, виявляти «події» по пікам коливань та, в подальшому, вивчити місцеву тектоніку й розломи на майданчику ХАЕС, а також їх вплив на будівельні конструкції, зокрема на будівлю головного корпусу » – поділився із журналістами корпоративних ЗМІ начальник відділу експлуатації будівель та споруд Геннадій Ткачук.

Система сейсмічних спостережень також працює на Рівненській, Южно-Українській та Запорізькій АЕС. Сейсмомоніторинг АЕС надає інформацію для вивчення джерел можливих місцевих землетрусів, що особливо актуально для забезпечення безпечної та надійної експлуатації атомних енергоблоків.