18.06.2020 — 14:39

Увага! Пожежі в природних екосистемах

Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають непоправного збитку природі та державі. Найбільша кількість пожеж, як правило, припадає на весняно-літній період. У вихідні і святкові дні ліс відвідує велика кількість людей, що призводить до різкого зростання джерел вогню.

Причинами численних пожеж у природних екосистемах є необережне поводження з вогнем дітей та дорослих, спалювання сміття та сухої рослинності поблизу житлових будинків і на території, прилеглій до лісових масивів, блискавки, самозаймання промасленого обтирального матеріалу, ефект фокусування сонячних променів на склі та консервних бляшанках, залишених людьми на природі.

Природна пожежа – неконтрольований процес горіння, що стихійно виникає і розповсюджується в природному середовищі і супроводжується інтенсивним виділенням тепла, диму та світловим випромінюванням, створює небезпеку для людей і завдає шкоду об’єктам господарської діяльності та навколишньому середовищу.

Пожежі можуть виникати у лісових масивах, на торфовищах, сільгоспугіддях та інших територіях, що призводить до зниження захисних та водоохоронних властивостей лісу. Знищуються лісові масиви, забруднюється атмосфера, порушується тепловий баланс, а в окремих випадках знищуються будівлі та гинуть люди.

Наголошуємо, що регулярні підпали зменшують біорізноманіття та порушують природну рівновагу. Саме тому, зважаючи на збільшення кількості загорянь у природних екосистемах та на відкритих територіях, закликаємо громадян суворо дотримуватися правил пожежної безпеки у спекотний період!

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації