22.06.2020 — 16:35

Брифінг щодо ситуації з протидії COVID-19 в області

Сьогодні черговий брифінг щодо ситуації з протидії COVID-19 в області провів перший заступник голови адміністрації Роман Примуш. Посадовець повідомив, що станом на 15.30 в області підтверджено 622 випадки COVID-19, одужало – 494 (79,4% від підтверджених випадків), летальних – 15.

Також Роман Борисович повідомив, що минулої п’ятниці відбулося засідання обласної комісії ТЕБ та НС на якому було проаналізовано стан захворюваності в регіоні, і відповідно були відкориговані обмежувальні заходи з протидії COVID-19 в області.

Зокрема, по м. Кам’янець-Подільський та району, м. Старокостянтинів, Красилівському району, де є перевищення по захворюваності в області, прийняті додаткові обмежувальні заходи.

Так, по м. Старокостянтинів взагалі пом’якшень не проводилося за період карантину, тому посилення карантинних обмежень, які діяли до цього часу залишаються без змін. Щодо м. Кам’янець-Подільський та району, то там попередньо були прийняті певні пом’якшувальні заходи, тому рішенням комісії заборонено діяльність закладів культури, відвідування закладів харчування в приміщені, діяльність готелів та хостелів.

В той же час, додав спікер, є опублікована постанова Кабінету Міністрів України №500, яка дещо змінює підходи щодо введення обмежувальних заходів. Як розповів посадовець, якщо раніше у регіонів був певний рівень обмежувальних заходів, який вони могли пом’якшити рішенням регіональної комісії, то сьогодні є певний рівень обов’язковості обмежувальних заходів, який залежить від зростання захворюваності в регіоні.

Також відповідно до постанови змінюються підходи і до оцінки стану благополучності тих чи інших територій. Показник готовності регіонів до пом’якшувальних заходів раніше оцінювався за трьома показниками. Так, показник завантаженості ліжкомісць (<50%) залишився без змін, кількість тестувань за останніх 7 днів змінилася з (>12 на 100 тис.) на (>24 на 100 тис.), коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 становить більш як 11 відсотків, який обраховується за формулою: кількість нових виявлених випадків за останніх 7 днів ділиться на кількість проведених ПЛР тестувань за останні 7 днів, і у випадку якщо захворюваність перевищує 8 на 100 тис. населення вводиться ще один показник -динаміка захворювання.

Роман Примуш зазначив, що на даний час область відповідає встановленим новим показниках і може не здійснювати додаткових обмежувальних заходів, але якщо ситуація буде змінюватися в негативну сторону, то як передбачає постанова, за поданням головного санітарного лікаря можуть вводитися додаткові обмеження щодо проведення масових заходів, діяльності готелів та хостелів, пасажирських перевезень, роботи ДНЗ, закладів фізкультури і спорту, закладів харчування, тощо.

Крім того, з метою розвантаження транспортного сполучення і можливого скупчення людей на транспортних зупинках вводиться додаткова вимога щодо початку робочого дня. Так, відсьогодні усі органи влади, органи місцевого самоврядування будуть розпочинати свою роботу з 8.00, органи соціального захисту та пенсійного фонду з 10.00.

Поряд з цим, рекомендовано усім органам місцевого самоврядування провести відповідну роботу з підприємствами, установами і організаціями щодо приведення їх також у гнучкий режим роботи або переведення початку робочого дня на пізніший термін, аби розвантажити транспортні потоки по області.