25.06.2020 — 10:40

Про погоду за вікном розповість лабораторія АСКРО

Саме так, адже до складу автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО) входить метеостанція Vaisala, яка у режимі реального часу вимірює і передає для зберігання і архівування інформацію про метеопараметри у Нетішині. Зокрема, вимірюється температура і вологість повітря, атмосферний тиск, а також кількість опадів.

АСКРО була впроваджена на Хмельницькій АЕС у рамках пуску другого енергоблока паралельно з існуючою системою радіаційного контролю енергоблоків. До складу АСКРО входять 15 постів-контейнерів радіаційного контролю, чотири з яких розміщені на проммайданчику, а решта у 30-кілометровій зоні. Також на проммайданчику знаходяться 7 постів контролю потужності дози гамма-випромінювання. Інформація з постів передається на станцію збору даних центрального поста контролю та на дві станції збору даних, які розташовані на проммайданчику АЕС. Інформація архівується, а після чого візуалізується та обробляється. Звіти про кількість опадів формуються за різний період часу.

Таке обладнання на АЕС передбачено нормативними документами. Дані, що надходять з метеостанції, використовуються для прогнозування зміни радіаційної обстановки на випадок позаштатних ситуацій.

Метеостанція експлуатується та обслуговується персоналом лабораторії АСКРО, що входить до складу цеху радіаційної безпеки (ЦРБ), який формує та надає звіти щодо метеопараметрів у комунальне господарство, відділ охорони навколишнього середовища та гідротехнічний цех. Користується інформацією метеостанції про середньомісячну температуру місцеве комунальне підприємство «Благоустрій». Дані метеостанції ХАЕС використовують і у центральній геофізичній обсерваторії України, куди інформація надходить у формі річного звіту.

Щоб дізнатися про погоду у Нетішині, достатньо зайти на веб-сайт Хмельницької АЕС www.xaec.org.ua, де у режимі реального часу відображаються дані про метеорологічні параметри та значення гамма-фону в районі розташування ХАЕС. Інформація оновлюється що дві хвилини.