07.07.2020 — 08:35

7 липня – День працівника природно-заповідної справи

Хмельницька область займає вигідне географічне положення, характеризується сприятливими природними і кліматичними умовами, різноманітністю ландшафтних територій, багатством рослинного і тваринного світу, мінеральних вод, родючих чорноземів та широкою мережею річок.

На сучасному етапі природоохоронної діяльності у нашій державі і в Хмельницькій області одним із пріоритетних напрямків є розвиток заповідної справи, що передбачає проведення комплексних досліджень, наукового обґрунтування та подальшої оптимізації природно-заповідного фонду як основи збереження біологічного та ландшафтного різноманіття на національному та регіональному рівнях. У сучасних умовах зростаючого техногенного навантаження на природу, біологічне різноманіття являє собою найважливіший природний ресурс. Його збереження для майбутніх поколінь можливе шляхом заповідання еталонних природних ділянок, які представляють усе багатство флори і фауни конкретного регіону.

Враховуючи вагомий внесок працівників природно-заповідної справи у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій природно-заповідного фонду, Указом Президента України від 18 серпня 2009 року № 629/2009 установлено професійне свято – День працівника природно-заповідної справи, яке відзначається щороку 7 липня.

Природно-заповідний фонд держави охороняється законодавством України як національне надбання, для якого встановлюється особливий режим охорони, відтворення та використання.

На сьогоднішній день в структурі природно-заповідного фонду Хмельницької області нараховується 536 об’єктів загальною площею 328,66 тис. га. З них національний природний парк «Подільські Товтри» (один з найбільших у Європі та найбільших в Україні) площею 261,316 тис. га, національний природний парк «Мале Полісся» – 8,7627 тис. га та регіональний ландшафтний парк «Мальованка» загальною площею 16,9153 тис. га.

Протягом першого півріччя 2020 року створено 13 нових об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення – загальнозоологічний заказник «Яцьковецький» (Дунаєвецький район), дендрологічний парк «Юннатівський» та ботанічні пам’ятки природи – «Сосни Чорні», «Ясен на майдані», «Відгомін віків», «Тисячі сердець», «Бук на Володимирській», «Прибузькі сосни», «Сквер слави», «Сквер пам’яті героїв та жертв Чорнобиля», «Сквер імені Володимира Івасюка», «Сквер імені Кузьми Скрябіна» та «Сад Григорія Сковороди» (м. Хмельницький).

Збереження генофонду живої природи, унікальних природних екосистем, ландшафтів є складовою системи забезпечення конституційного права людини на безпечне довкілля й одним з пріоритетів державної політики України. Ми повинні пам’ятати, що залишаємося у природи в боргу і примножити та залишити їй те, що втрачається, означає зберегти різноманіття довкілля для наших нащадків.

 

 

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології облдержадміністрації