13.07.2020 — 17:10

В ОДА обговорили шляхи збереження палацу Сангушків

Сьогодні заступник голови ОДА Оксана Ситницька провела засідання робочої групи щодо пам’ятки архітектури національного значення “Садиба Сангушків”. До участі у нараді також долучилися заступник голови Сергій Ткачук, голова Ізяславської РДА Іван Федорчук та Ізяславський міський голова Валентина Корнійчук.

Згідно Закону України “Про перелік пам’яток культурної спадщини, які не підлягають приватизації”, зазначені пам’ятки архітектури національного значення у м. Ізяславі мають перебувати лише у державній чи комунальній власності. Зазначимо, що рішенням 29 – ї сесії Ізяславської міської ради від 30.08.2012 року №36 взято дану пам’ятку архітектури на позабалансовий облік Ізяславської міської ради.

Оксана Анатоліївна зазначила, що сьогоднішнє засідання ініційоване саме з метою напрацювання та обговорення шляхів щодо збереження національної пам’ятки “Садиба Сангушків”, а також вивчення питання для оформлення права власності на неї. Адже, додала вона, пам’ятка перебуває в аварійному стані та, в першу чергу, потребує здійснення протиаварійних робіт з подальшим проведенням реставрації.

Так, заступник директора Хмельницького обласного науково-методичного центру культури та мистецтва Сергій Шпаковський розповів присутнім про сучасний стан та використання пам’яткок архітектури, що знаходяться у Ізяславі.

В продовження наради учасники обговорили проблемні питання, що стосуються збереження історичної спадщини. Відповідальним особам дане завдання в короткі строки напрацювати дорожню карту з оформлення права власності на об’єкти для можливості у майбутньому відновити ці пам’ятки.