15.07.2020 — 10:23

Аварійна готовність на Хмельницькій АЕС підтримується на високому рівні

Атомні електростанції відносяться до об’єктів підвищеної небезпеки, саме тому питанням аварійної готовності на ХАЕС приділяється значна увага.

З метою своєчасного реагування на можливі надзвичайні ситуації, на ХАЕС розроблений і погоджений в установленому порядку «Аварійний план ВП «Хмельницька АЕС». Він визначає порядок проведення погоджених дій направлених на попередження та ліквідацію наслідків надзвичайних ситуацій, а також зниження радіоактивного впливу на персонал, населення та навколишнє природне середовище.

Для здійснення загального керівництва з локалізації та ліквідації надзвичайних ситуацій на ХАЕС створений штаб керівника аварійними роботами на майданчику, що очолює генеральний директор, який несе відповідальність за організацію роботи з локалізації та ліквідації можливих аварійних ситуацій.

«На Хмельницькій АЕС створені 23 аварійні групи та бригади загального та спеціального призначення, чисельністю біля семисот чоловік. До складу яких входять працівники експлуатаційного, ремонтного персоналу та низки підрозділів, що забезпечують функціонування єдиного механізму із запобігання позаштатних ситуацій на АЕС», – зауважив начальник управління з питань аварійної готовності та реагування (УПАГР) ВП ХАЕС Сергій Дубина.

Реалізуючи «пост-фукусімські» заходи з підвищення безпеки, на ХАЕС придбано 4 мобільні дизельгенераторні електростанції та 6 мобільних насосних установок, для забезпечення постійної готовності ядерного об’єкта до непередбачуваних ситуацій. Це додаткові заходи, які унеможливлюють поширення будь-якої позаштатної ситуації на атомній електростанції.

За словами керівника управління з питань аварійної готовності та реагування, додаткові заходи на ХАЕС передбачені на випадок повного знеструмлення енергоблоків. Зокрема, мобільні дизельгенераторні станції та насосні установки, призначені для подачі електропостачання та охолоджуючої рідини на системи безпеки, знаходяться біля обох енергоблоків. Решта техніки  у стані очікування на спеціальному майданчику і використовується щорічно під час проведення  протиаварійних тренувань.

Загальностанційні протиаварійні тренування, які проводяться щорічно, готують персонал ХАЕС до дій в умовах позаштатної ситуації, вдосконалюючи його знання та навики. Під час проведення протиаварійних тренувань оцінюється здатність персоналу самостійно, оперативно і правильно виконувати дії в аварійному режимі, перевіряються знання і вміння оперативного персоналу структурних підрозділів ВП ХАЕС, аварійних груп і бригад при ліквідації аварійної ситуації, виникненні радіаційної аварії та ліквідації її наслідків, відпрацювання взаємодії із сторонніми організаціями, наглядовими органами та вищестоящими організаціями.

У випадку виникнення позаштатної ситуації на АЕС, передбачене інформування територіальних та місцевих органів влади про хід протікання аварії, а також надання необхідних рекомендацій щодо захисту населення та територій. Всі заходи, які  проводяться управлінням з питань аварійної готовності та реагування ХАЕС підтверджують, що аварійна готовність на Хмельницькій АЕС підтримується  на високому рівні.

Колектив атомників усвідомлює відповідальність та важливість забезпечення  заходів з безпеки. «Головне і постійне завдання, що стоїть перед колективом управління з питань аварійної готовності та реагування – це забезпечення та підтримка високого рівня аварійної готовності Хмельницької АЕС», – насамкінець підкреслив начальник УПАГР Сергій Дубина.