17.07.2020 — 14:49

Управління з питань цивільного захисту населення ОДА інформує

Стан системи централізованого оповіщення

➡ в області створена регіональна система централізованого оповіщення, яка включає 41 пристрій автоматичного дозвону, 136 електросирени, у т.ч. 58 автоматизованого запуску, 561 вуличних гучномовця, 278 сигнально-гучномовних систем. Всі електросирени (за винятком зони спостереження Хмельницької АЕС) розміщені в обласному та районних центрах, забезпечують оповіщення близько 80% населення цих населених пунктів. В центрах та цехах електрозв’язку області (всього 20) встановлено апаратуру централізованого виклику абонентів телефонного зв’язку, до якої підключено 727 абонентів  – осіб керівного складу органів цивільного захисту.

➡ основним задання оповіщення є своєчасне доведення сигналу «Увага всім» до населення області.  З цією метою створюються місцеві  чергові служби. Так,  досі не створена чергова служба в місті Славута та Дунаєвецькому районі.

➡ забезпеченість населених пунктів області засобами гучномовного зв’язку та оповіщення становить (42%). Так, кращий стан в Славутському районі, де в 75 населених пунктах встановлено 102 засоби оповіщення  – 100% покриття засобами оповіщення та в Віньковецькому районі, з 36 населених пунктів  – 42 засоби гучномовного зв’язку (100%).

➡ в об’єднаних  територіальних громадах встановлено 159 акустичних систем, 152 вуличні гучномовці, що становить 41% від потреби. Кращій стан в Меджибіжській ОТГ, де в 12 населених пунктах встановлено 12 засобів гучномовного зв’язку та оповіщення (100%), а в Білогірській, Ямпільській, Війтівецькій, Жванецькій, Ленковецькій та Грицівській ОТГ не встановлено жодної сигнально гучномовної системи. В  Судилківській та Шаровечківській ОТГ встановлено лише по 1 засобу гучномовного зв’язку та оповіщення, а в  Старосинявській ОТГ  з 45 населених пунктів – в 3-х встановлено засоби гучномовного зв’язку і оповіщення.

➡ важливим елементом доведення інформації до населення також є використання проводового радіомовлення та ФМ- приймачів. З цією метою управлінням з питань цивільного захисту населення ОДА укладено 9 угод для залучення 13 ФМ радіостанцій, в тому числі Рівненської області, для оповіщення 30-км зони ХАЕС. Завдяки залученню ефірного радіомовлення, FM-радіостанцій та телерадіокомпаній забезпечується 100% покриття площі населених пунктів області.

➡ забезпеченість ФМ приймачами та радіоточками закладів освіти Старосинявського району становить 48,6 %, Шепетівського – 69,8%, Летичіського -77,1%, Волочиського – 82,4 %. По закладах культури Старосинявського (43,9%), Летичівського (53,7%) та Волочиського (61,3%) районів, закладів охорони здоров’я Славутського (0%), Теофіпольського (55,8%) та Шепетівського району (70,5%).

➡ не придбано та не встановлено пристроїв автодозвону для своєчасного оповіщення керівного складу цивільного захисту:  Білогірською, Ямпільською, Городоцькою, Вовковинецькою, Дунаєвецькою селищною, Маківською, Смотріцькою, Плужненською, Сахновецькою, Кітайгородською, Колибаївською, Жванецькою, Слобідсько-Кульчивецькою, Староушицькою, Антонінською, Заслученською, Плесецькою, Летичівською, Меджибівською, Полонська, Понінківська, Ганопільською, Берездівською, Крупецькою, Улашанівською, Новоставецькою, Лісогриневецькою, Чорноостровською, Гвардійською, Розсошанською, Олешинською, Шаровечківською, Судилківською, Плесецькою, Грицівською, Солобковецькою, Баламутівською об’єднаними територіальними громадами.

➡ на вдосконалення системи оповіщення з місцевих бюджетів виділено 315.8 тис. грн. Так, в Шепетівському районі виділено 11 тис. грн. та встановлено 1 сирену,   Городоцький район  виділив 16 тис. на  придбання 2 акустичних систем,  Красилівською міською ОТГ виділено 40 тис. грн. на придбання 5 автономної акустичної системи «Клареті»,  Чемеровецькою селищною ОТГ виділено кошти у сумі  24 тис. грн.  на придбання 3 акустичних систем,  Городоцький район придбав 2 акустичні системи на суму 16 тис. грн., Ізясловський район – 2 сирени та 6 автономної акустичної системи «Клареті» на суму 43,7 тис. грн. та  Теофіпольський район на придбання 1 мегафону та ФМ- приймачів виділив 6,3 тис. грн. решта районів та об’єднаних територіальних громади удосконаленням системи оповіщення не займалися.

Стан накопичення місцевих матеріальних резервів

➡ за даними Департаменту фінансів ОДА, в достатньому розмірі створено резервні фонди в місті Нетішин (1,1 %), Дунаєвецькому (1%), Волочиського (0,7%), Городоцького (0,7%), Кам’янець-Подільського (0,7%), Красилівського (0,6 %), Полонського (0,7 %), Чемеровецького (0,7%) районів та об’єднаних територіальних громадах: Гуменецької (0,7%), Чемеровецької (0,8 %).

➡ проігнорували завдання збільшити резервні фонди в місті Старокостянтинів, де резервний фонд становить 0,002 % від загального фонду бюджета, Летичівського (0,051%), Славутського (0,017 %), Теофіпольського (0,017 %) районів;  Волочиської (0,081 %), Ганнопільської (0,030 %), Дунаєвецької міської (0,063 %), Дунаєвецької селищної (0,1 %), Летичівської (0,07 %), Полонської (0,054 %), Розсошанської (0,09 %), Ленковецької (0,04 %), Судилківської (0,09 %), Антонінської (0,007 %), Красилівської (0,08 %), Староушицької (0,06 %) об’єднаних територіальних громад.

➡ взагалі не створено резервні фонди у Маківській, Старосинявській, Заслучненській, Плесенській, Сахновецькій об’єднаних територіальних громадах.

➡ протягом І півріччя 2020 року з місцевих бюджетів виділено на поповнення матеріальних резервів: 181,2 тис грн, з них: РДА, МВК – 116,5 тис. грн., ОТГ – 64,7 тис грн.

Поповнено матеріальні резерви: Волочиська РДА – 57,1 тис грн, Ізяславська РДА – 14,4 тис грн, м. Кам’янець-Подільський – 15,0 тис грн, Віньковецька РДА – 30,0 тис грн; Улашанівська ОТГ – 24,7 тис грн, Новоставецька ОТГ – 40,0 тис грн.

Не створений матеріальний резерв в таких об’єднаних територіальних громадах як: Маківська Дунаєвецького району, Плужневська та Сахновецька Ізясловського району, Заслученецька Красилівського району та ОТГ Хмельницького району.

 Забезпечення евакуаційних заходів на території області  

➡ відсутні плани евакуації населення під час лісових пожеж в таких об’єднаних територіальних громадах  як: Плужненській Ізясловського району, Новоушицькій об’єднаній територіальній громаді, Полонській та Понінківській Полонського району, а також в Судилківській Шепетівського району.

➡ відсутні плани прийому та розміщення евакуйованого населення під час особливого періоду в Городоцькій та Сатанівській ОТГ Городоцького району, Маківській Дунаєвецького району, Солобковецькій Ярмолинецького району, в Новоушицькій та Старосинявській об’єднаних територіальних громадах, а також у всіх 6 об’єднаних територіальних громадах Хмельницького району.