17.07.2020 — 10:13

Відбулося засідання колегії Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу ОДА

Впровадження обласної та державних програм підтримки галузі агропромислового комплексу у 2020 році, забезпечення протипожежного захисту на період збирання урожаю, підсумки роботи Департаменту за перше півріччя поточного року – це та інше обговорювалося під час засідання колегії Департаменту розвитку промисловості та агропромислового комплексу.

Під час засідання колегії директор Департаменту Олег Омелянюк зауважив, що за підсумками збиральних робіт 2019 року валовий збір зернових культур в заліковій вазі становить близько 3,8 млн при середній урожайності 66 ц/га. Торішній досвід показав, що саме завдяки впровадженню прогресивних технологій, удосконаленню системи захисту рослин, збільшення та збалансованості внесення мінеральних добрив, аграрії області зуміли досягти таких високих результатів. Декілька років назад планка у 2 млн тонн зерна була недосяжною. А зараз, завдяки новим високоврожайним сортам, отримання такого урожаю не є проблематичним.

Зі слів посадовця у поточному році перед аграріями області поставлені не менш вагомі завдання. За попередніми обрахунками передбачається отримати валовий збір зернових в обсязі 4,2 млн тонн. Крім того, прогнозується отримати близько 600 тис. тонн соняшника, 330 тис. тонн сої, понад 200 тис. тонн ріпаку.

Згідно з статистичними даними під урожай цього року посіяно 1 млн 197 тис. га сільськогосподарських культур, що на 12 тис. га більше тогорічних показників. В тому числі зернові культури займають 615,2 тис.га, або 52% до загальної посівної площі. Основними зерновими культурами залишаються озима пшениця, якої було посіяно під урожай поточного року – 217 тис. га і кукурудза — займає 273 тис. га, що на 75 тис. га більше ніж торік.

Технічні культури у цьому році займають 400 тис. га, що на 25 тис. га менше ніж торік. Зниження посівних площ технічних культур сталося за рахунок зменшення обсягів посівів сої, яка посіяна на площі 131,5 тис. га, що на 48 тис. га менше обсягів минулого року. На 4,5 тис. га знизилися обсяги вирощування цукрового буряка, який займає 22,6 тис. га. Основною технічною культурою залишається соняшник, йому у структурі посівних площ відведено понад 170 тис.га, що на 30 тис. га більше минулого року.

Всього в області з ранніх культур підлягає до збирання 327,4 тис.га зернових культур та 72,8 тис. га ріпаку, що дасть змогу отримати прогнозовану кількість зерна. Агроформування області розпочали збирання ранніх зернових культур. Перша культура, з якої почалися жнива – це озимий ячмінь. Він обмолочений з площі понад 3 тис. га, що становить 20% від посіяного. Валовий збір культури – 16 тис. тонн, середня урожайність – 52 ц/га. Найближчим часом сільгосппідприємства області розпочнуть збирати горох та озимий ріпак. Термін початку жнив дещо затягнули погодні умови, які склалися в області, зокрема дощі та різкі зміни температури повітря, але до кінця тижня жнива увійдуть в активну фазу.

Для технічного забезпечення збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур в області є в наявності понад 1600 зернозбиральних комбайнів, середнє навантаження на один наявний комбайн становить 208 гектарів. Для проведення збирання в оптимальні строки 10-12 днів, в область необхідно залучити додатково близько 80 комбайнів. На сайті Департаменту розміщено перелік підприємств в розрізі районів, які надають послуги по збиранню урожаю.

Жнива ще не увійшли у свою активну фазу, але, зважаючи на нестабільні погодні умови, необхідно активізувати проведення жнивних робіт, залучити весь наявний парк зернозбиральної техніки щоб провести жнивну кампанію у найкоротші строки і не допустити втрат урожаю зернових культур від примх погоди.

Далі учасники колегії обговорили питання забезпечення правил пожежної безпеки на період збирання урожаю 2020 року. Так, на території області протягом жнивної компанії минулого року виникло 2 пожежі на хлібних масивах, внаслідок яких знищено 3,3 га ранніх зернових на корені, а також 13 випадків горіння стерні, соломи та післяжнивних залишків, якими завдано матеріальні збитки на суму понад 700 тис. грн.

Однією з основних причин пожеж хліба на корені є порушення правил пожежної безпеки, зокрема свідоме спалювання стерні, пожнивних залишків під час жнивної компанії. Відтак, доповідачі вкотре наголосили, що потрібно неухильно дотримуватися вимог пожежної безпеки під час проведення жнивної компанії 2020 року та забезпечити усунення порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки передбачених приписами та актами.