24.07.2020 — 14:40

Фахівці провели обстеження спостережних свердловин на Чернелівському водозаборі

23 липня комісія у складі начальника відділу використання природних ресурсів Департаменту природних ресурсів та екології ОДА Володимира Дідуха, радника голови облдержадміністрації  Сергія Галецького, голови Красилівської РДА Василя Кравчука, старости Чернелівського старостинського округу Наталі Українець, заступника директора МКП «Хмельницькводоканал» Петра Дзюблюка, із залученням гідрогеолога Віктора Грабара провела обстеження спостережних свердловин на Чернелівському водозаборі Хмельницького родовища підземних вод, який використовується для водопостачання м. Хмельницького.

На момент введення водозабору в експлуатацію (1980 рік) запаси підземних вод були затверджені ДКЗ СРСР обсягом 100 тис. м3/добу. Протоколом  засідання колегії Державної комісії України по запасах корисних копалин при Державній службі геології та надр України від 20.03.2018 року за №4343 перезатверджені запаси підземних вод Чернелівської ділянки в об’ємі –  65,753  тис. м3/добу. Підставою для зменшення об’ємів запасів стало експертне заключення ДКЗУ  за результатами розгляду Звіту про геолого-економічну переоцінку експлуатаційних запасів Чернелівської ділянки Хмельницького родовища підземних вод в цілому для господарсько-питного водопостачання м. Хмельницький (з підрахунком експлуатаційних запасів станом на 01.03.2017 р) підготовленого науково-виробничим підприємством «СПЕЦВОДГЕО», м.Київ.

За висновками науково-виробничого підприємства «СПЕЦВОДГЕО» виснаження ресурсів підземних вод в процесі багаторічної експлуатації Чернелівської ділянки не відбулося навіть в умовах тривалої відсутності атмосферних опадів.

Водоносний горизонт, з якого здійснюється відкачка води, це прошарок твердих порід, який насичений водою та захищений зверху товщею глини від можливого потрапляння буд-яких забруднень і не з’єднаний із першим водоносним горизонтом “підшкурними водами”, який живить колодязі (криниці).

Тобто, водоносний горизонт це не пустоти в земній корі, що заповнені водою у вигляді озер (як говорять окремі мешканці регіону), а породи ґрунтів: граніту, вапняку, пісків, кремнію і т.д. насичених водою. Зниження рівня води у свердловинах під час їх експлуатації не може викликати просідання ґрунтів чи утворення провалля в місці водозабору.

Випадки просідання ґрунту, руйнування споруд, будинків характерне для районів видобутку копалин шахтним способом, які мають місце при видобуванні кам’яного вугілля, солі та інших, і не є характерним для водозабору, при якому не здійснюється пошкодження структури  порід.

Контроль за умовами експлуатації Чернелівської ділянки здійснюється по спеціальним чином облаштованій мережі, що складається з 23 спостережних свердловин та 2-х колодязів. Вказана мережа також дозволяє робити висновки щодо рівнів “підшкурних” підземних вод.

За фактичними даними багаторічних спостережень,  виснаження у водоносній системі не зафіксовано, зменшення ресурсних складових експлуатаційних запасів підземних вод на Чернелівській ділянці не зафіксовано. 

                                                        За інформацією Департаменту природних ресурсів
та екології облдержадміністрації