28.07.2020 — 20:11

Ефективне використання коштів субвенцій – на контролі ОДА

Про ефективність використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Хмельницької АЕС, за результатами аудиту, проведеного Рахунковою палатою у 2019 році, доповіла на розширеному засіданні колегії директорка Департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства Віра Бригадир.

Відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України”, постанови Кабінету Міністрів України  “Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження”, щороку для обласного бюджету Хмельницької області, Білогірського, Ізяславського, Славутського та Шепетівського районів, міст Нетішин та Славута, які входять у зону спостереження Хмельницької АЕС, спрямовуються кошти вказаної субвенції відповідно до кількості населення, яке фактично проживає у зоні ризику.

За період з 2017 по 2019 роки області передбачено та профінансовано коштів субвенції усього 43,1 млн грн, з яких освоєно 41,9 млн грн, або 97,3%, у тому числі обласному бюджету профінансовано 12,8 млн грн, з яких освоєно 11,9 млн грн, або 92,5 відсотка.

У 2017 році всього профінансовано 15,65 млн грн, з яких освоєно 15,5 млн грн, або 99 відсотків.
У 2018 році всього профінансовано 15,65 млн грн, з яких освоєно 15,0 млн грн, або 96,1 відсотка.
У 2019 році всього профінансовано 11,8 млн грн, з яких освоєно 11,3 млн грн, або 96,5 відсотка.

За вказаний період кошти субвенції використано на:

➡ Реконструкцію, капітальний та поточний ремонти 50 об’єктів соціально-культурного призначення та житлово-комунального господарства, у тому числі закладів освіти (16); закладів охорони здоров’я (1); заклади культури (3); об’єктів спортивної інфраструктури (2); об’єктів житлово-комунального господарства (28).
➡ Встановлення системи зв’язку та оповіщення населення у разі виникнення надзвичайної ситуації – 18.
➡ Капітальний (поточний) ремонт протирадіаційного укриття – 20.
➡ Придбання калію йодиду та закупівлю респіраторів.

Як зауважила Віра Бригадир, минулого року Рахункова палата провела аудит ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Хмельницької АЕС, за 2017-2018 роки та 9 місяців 2019 на об’єктах Ізяславського району, у місті Славута та Славутському ліцеї ІІ-ІІІ ступенів Хмельницької обласної ради.

За його результатами було затверджено Звіт про результати аудиту ефективності використання коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження Хмельницької АЕС. У документі відображено окремі порушення, недоліки, зауваження щодо використання вказаної субвенції розпорядниками коштів нижчого рівня, а саме: не забезпечено належного внутрішнього контролю за дотриманням порядку проведення будівельних робіт, здійсненням публічних закупівель та ефективністю використання коштів. Виявлено факти неекономного, непродуктивного і нерезультативного використання цих коштів.

Найбільш суттєві недоліки виявлені по виконавчому комітету Славутської міської ради, Славутському ліцею ІІ-ІІІ ступенів Хмельницької обласної ради, відділу освіти Ізяславської райдержадміністрації.

Очільниця Департаменту зазначила, що рекомендації та зауваження, надані Рахунковою палатою, будуть враховані при подальшому розподілі коштів субвенції, а також вживатимуться заходи щодо своєчасного, ефективного та у повному обсязі їх використання.

Окремо члени колегії заслушали керівників тих установ та закладів, де були виявлені недоліки. Вони надали роз’яснення щодо причин, через які були допущені порушення, та розповіли про заходи, вжиті з метою їх усунення та недопущення у майбутньому.