31.07.2020 — 13:09

На першому енергоблоці ХАЕС реалізують проект з підвищення потужності реакторної установки

На Хмельницькій АЕС тривають планові роботи з підвищення дозволеної теплової потужності реакторних установок енергоблоків до 101,5%, з метою забезпечення енергетичної безпеки держави в рамках Енергетичної стратегії України.

Головний технолог Руслан Кариков у розмові з журналістами зауважив, що такі роботи проводяться на всіх майданчиках енергокомпанії. Вони надзвичайно важливі і корисні, основна мета – збільшення виробітку електроенергії атомними енергоблоками. Це зовсім не означає, що досягати цього маємо будь-якою ціною. Обов’язковою і незмінною умовою залишається дотримання всіх норм безпеки та проектних меж.

«Починаючи з 22 липня, проводимо поступове підвищення потужності реакторної установки першого енергоблока. Спочатку на 1%, наступного дня ще на 0,5%, – розповідає керівник служби головного технолога. – Зараз тривають всі необхідні дослідження, підтвердження характеристик обладнання і накопичення інформації для можливості подальшої експлуатації енергоблока саме на потужності 101,5%».

На майданчику кожної з вітчизняних АЕС визначено пілотний енергоблок для реалізації проекту з підвищення потужності реакторних установок. На Хмельницькій таким став перший енергоблок. Вже до кінця поточного року тут планують пройти етап дослідної експлуатації на потужності 101,5%, а набутий досвід пізніше застосувати, виконуючи аналогічні роботи на другому енергоблоці. За сприятливих обставин, тобто проведення певних модернізацій, позитивний результат на другому мільйоннику розраховують отримати вже в наступному році.

Тема підвищення дозволеної потужності енергоблоків не нова, виникла вона ще в 70-і роки у США. Підставою для цього стала можливість за рахунок збільшення точності визначення потужності реакторної установки і збільшення точності її підтримки, дещо підвищити потужність, дотримуючись всіх заходів і умов забезпечення безпечної експлуатації. Оскільки всі наші вітчизняні енергоблоки родом з тих самих 70-х, у проект закладено доволі великі консервативні запаси, в тому числі й стосовно названих вище параметрів: точності визначення потужності і точності її підтримки. З розвитком науки і техніки з’явилася можливість скористатися сучасними досягненнями, завдяки проведеним певним модернізаціям та не виходячи за рамки проектних вимог і неухильно дотримуючись встановлених норм безпеки.

Щодо порогової межі підвищення потужності, головний технолог, зокрема, зауважив ,що і підвищенням потужності переймаються по всьому світу, на енергоблоках ВВР-440 вже успішно освоїли потужність 105, 107 і 108%. На тисячниках, які експлуатуються у нас, в Росії також уже вийшли на 104%. Для досягнення такого рівня потужності необхідні чималі капіталовкладення і модернізація відповідного обладнання. Отож, наразі всі енергоблоки АЕС України освоять потужність 101,5%, що ж до можливого продовження роботи з підвищення потужності до 104%, прийматиметься відповідне рішення в рамках Енергетичної стратегії.

Очікувати на введення енергоблока №1 в промислову експлуатацію з можливістю працювати на потужності 101,5% варто після результативного проходження етапу дослідної експлуатації.

«Ми отримаємо можливість збільшити виробництво електроенергії у періоди, коли енергосистема готова її від нас прийняти. Відтак, заробити більше коштів і спрямувати їх на розвиток, в тому числі підвищення рівня безпеки енергоблоків»,- насамкінець, підсумував Руслан Кариков.