07.08.2020 — 12:26

Аналіз стану виробничого травматизму та профілактичної роботи у І півріччі 2020 року

«Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області реалізує завдання загальнообов’язкового державного страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання шляхом проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров’ю застрахованих, викликаних умовами праці», – зазначає керівник управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський.

Протягом І півріччя 2020 року на підприємствах, установах та організаціях області зареєстровано 59 нещасних випадків, в яких потерпіло 62 застраховані особи, у т.ч. 4 зі смертельним наслідком.

У порівнянні з аналогічним періодом минулого року кількість страхових нещасних випадків скоротилось на 9,2% (або на 6 випадків), потерпілих осіб скоротилось на 3 особи (або на 5 %). Кількість смертельно травмованих на виробництві знизилось на 43% ( 4 особи у поточному році проти 7 у минулому).

У звітному періоді не зафіксовано випадків професійного захворювання на виробництві та зареєстровано три групових нещасних випадки, в яких постраждало 6 осіб.

В умовах поширення коронавірусної хвороби лабораторно підтверджені випадки інфікування гострою респіраторною хворобою COVID-19 медичних та інших працівників, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження наCOVID-19, розслідуються як випадки гострого професійного захворювання згідно з Порядком розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2019 № 337.В розслідуванні усіх клінічно підтверджених випадків гострого професійного захворювання (зараження COVID – 19) беруть участь страхові експерти з охорони праці управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області та його відділень.

В зазначеному періоді до управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області надійшло 103 лабораторно підтверджених повідомлень про зараження інфекцією COVID – 19 медичних працівників(у т.ч. 1 зі смертельним наслідком).

Станом на 01.07.2020 призначені комісії завершили розслідування гострого професійного захворювання медичних працівників у 24 випадках. За результатами розслідувань складено 14 актів пов’язаних з виконанням професійних обов’язків та 10 актів – не пов’язаних.

Страховими експертами з охорони праці постійно проводиться цілеспрямована робота з профілактики виробничого травматизму та професійних захворювань, надається всебічна допомога роботодавцям з організації роботи з охорони праці.

У І півріччі 2020 року страховими експертами з охорони праці взято участь у роботі 150 комісій із розслідування нещасних випадків на виробництві та гострих професійних захворювань внаслідок зараження коронавірусною інфекцією. Здійснено 89 перевірок стану профілактичної роботи щодо створення безпечних та нешкідливих умов праці підприємств, установ та організацій, у ході яких виявлено 830 порушень законодавства про охорону праці. За результатами перевірок роботодавцям внесено 89 відповідних подань на усунення виявлених порушень. Значна увага приділяється опрацюванню та впровадженню системи управління охороною праці (СУОП) на підприємствах, установах та організаціях. Саме через ефективність її функціонування напряму залежить стан виробничого травматизму та профзахворюваності. Страховими експертами з охорони праці взято участь в опрацюванні та впровадженні СУОП на 145 підприємствах. Проведено 79 нарад з питань охорони праці та профілактичної роботи, складено 6 протоколів про адміністративне правопорушення за несвоєчасне повідомлення або приховування нещасних випадків. Взято участь у роботі 297 комісій з навчання та перевірки знань з охорони праці працівників підприємств, установ та організацій.

Важливе місце в практиці профілактичної роботи займає пропаганда безпечних та нешкідливих умов праці. У засобах масової інформації, веб-сайтах інших установ (офіційних інтернет-представництвах) розміщено 103 публікації з питань профілактики виробничого травматизму.