30.08.2020 — 13:47

Олексій Чернишов ознайомився із ходом підготовки новозбудованої Корчицької ЗОШ до початку навчального року

В рамках робочого візиту до Хмельницької області Міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов ознайомився з ходом робіт на одному із об’єктів програми Президента України “Велике будівництво”, що реалізується на Шепетівщині – Корчицькій ЗОШ І-ІІІ ступенів. Вже першого вересня за парти цього навчального закладу вперше сядуть учні, тож Міністр оглянув приміщення школи, навчальні класи, харчоблок та прилеглу територію. До інспектування будівництва також долучилися голова ОДА Дмитро Габінет та його заступник Сергій Ткачук, керівництво району, депутати.

Олексій Чернишов поспілкувався з будівельниками, директором школи та педагогами на предмет готовності її до прийому учнів, у тому числі й з урахуванням тих викликів, які постають перед школою у зв’язку з пандемією COVID-19. Він зауважив, що це його другі відвідини Корчицької школи, і цей об’єкт має для нього особливе значення. У травні він вперше інспектував це будівництво і принагідно мав можливість побачити, в яких умовах навчалися учні уже багато років – старі аварійні пристосовані приміщення, придатні хіба що для створення музею побуту селян минулого століття. Нову школу тут почали будувати ще тридцять років тому, але у зв’язку з важкою економічною ситуацією в країні будівництво на тривалий час було законсервоване. Лише у 2018 році завдяки фінансуванню з ДФРР роботи були відновлені.

Загальна кошторисна вартість об’єкта становить 53,6 млн.грн. В поточному році школа була включена до програми “Велике будівництво”, і на її завершення з державного бюджету було виділено понад 15 мільйонів гривень, з обласного бюджету –  1, 351 млн. грн, районного і сільського бюджетів – 300 тисяч гривень.  Нова школа розрахована на 196 дітей, 1 вересня за її парти сяде 162 учні. Сюди також будуть довозитись діти із трьох сіл: Романів, Хутір та Климентовичі.

Оглянувши нове приміщення навчального закладу Олексій Чернишов відзначив, що за три місяці виконано величезний обсяг робіт. Облаштовано нові навчальні класи, сучасні санвузли,  їдальню. Створено умови і для того, аби приміщення школи було доступним для дітей з особливими потребами. Окрім того підготувалися у школі і до необхідності дотримання вимог адаптивного карантину: розроблено маршрути пересування учнів різних класів приміщенням школи, створено запас деззасобів та засобів індивідуального захисту на перший період роботи.

Найближчим часом мають отримати спеціальні меблі для кабінетів фізики та хімії, а також встановити плити на харчоблоку. Також невдовзі школу підключать до мережі Інтернет. Окрім того, активно працюють будівельники на завершенням будівництва  спортивної зали , яка включена в другу чергу. Як запевнив керівник ДП “Обласна служба єдиного замовника” Андрій Колеснік, вона буде здана у заявлений термін – до 1 жовтня.

Олексій Чернишов наголосив, що всі роботи у школі мають бути виконані вчасно і в комплексі: “Програма “Велике будівництво” – це про перемогу, а навіть одна секунда затримки може на фініші коштувати цієї перемоги. Тому потрібно завершити цей об’єкт якісно, професійно і вчасно. Він дуже важливий для нас, тому що ті приміщення з майже двохсотрічною історією, які я побачив минулого разу – це не про нову школу. Нова школа – це не нові стіни і ремонт, це новітні технології освіти. Нам потрібно підвищувати стандарти освіти, тому наполягаю на підсиленні викладацького складу навчального закладу. Також сучасну освіту неможливо уявити у закладі, що не підключений до інтернету, тому по-справжньому ця школа запрацює тоді, коли буде підключена до всесвітньої мережі”.

Підсумовуючи свій робочий візит на Хмельниччину, Міністр схвально відгукнувся про темпи виконання в області Програми “Велике будівництво” та наголосив, що вона буде продовжена і в майбутньому. Він зауважив, що цьогоріч особливий акцент було зроблено на такі значимі для суспільства об’єкти, як школи, садочки, стадіони, приймальні відділення опорних лікарень, дороги. До наступного року вже готується перелік об’єктів історичної спадщини, що будуть відновлені в рамках програми, аби в майбутньому стати справжніми туристичними магнітами не лише для українців, а й іноземних туристів. Однак він акцентував увагу, що надалі особлива увага буде приділена реалізації саме розвиткових об’єктів кожного регіону, тобто тих, що даватимуть поштовх його економічному розвитку, створять нові робочі місця та дозволять місцевим бюджетам отримувати відповідні доходи.