31.08.2020 — 11:09

Попередження пожеж на полігонах твердих побутових відходів

З метою попередження виникнення пожеж на полігонах та сміттєзвалищах твердих побутових відходів, а також забезпечення протидії пожежам на їх території, нагадуємо, про необхідність дотримання правил пожежної безпеки на полігонах твердих побутових відходів (сміттєзвалищах), адже в області триває пожежонебезпечний період.

Такі пожежі відносяться до найбільш складних та тривалих і виникають на полігонах, які довгий час експлуатуються, а також через неналежну їх експлуатацію.

Виникнення пожеж призводить до збільшення їх негативного впливу на довкілля та здоров’я людей, а також вимагає великих затрат людських ресурсів, зусиль та матеріальних засобів.

Полігон – це місце, де акумулюється велика кількість горючих матеріалів, що виділяють шкідливі речовини, а також до 50 % органіки, яка при розкладанні виділяє газ метан – 76-80 %. А при загорянні метан активно підтримує процес горіння. Щоб запобігти його вибуху і пожежам створюється система вилучення та знешкодження біогазу.

Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 01.12.2010 р. № 435 затверджені Правила експлуатації полігонів твердих побутових відходів (далі – Правила), які поширюються на полігони (сміттєзвалища), що діють, та нові полігони, прийняті в експлуатацію відповідно до Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 року № 461. Ці Правила є обов’язковими для суб’єктів господарювання незалежно від форми власності, які здійснюють діяльність, пов’язану з експлуатацією та утриманням полігонів побутових відходів (сміттєзвалищ).

Також на полігонах має бути затверджена Інструкція про заходи пожежної безпеки, в якій встановлюються порядок та спосіб забезпечення пожежної безпеки, обов’язки і дії працівників у разі виникнення пожежі, включаючи порядок оповіщення людей та повідомлення про неї пожежної охорони, евакуації людей, тварин і матеріальних цінностей, застосування засобів пожежогасіння та взаємодії з підрозділами пожежної охорони.

Звертаємо увагу керівників комунальних підприємств, які експлуатують полігони твердих побутових відходів, на необхідність приведення у відповідність нормативним документам Інструкцій про заходи пожежної безпеки, а також забезпеченні виконання відповідних заходів.

За інформацією Департаменту природних
ресурсів та екології облдержадміністрації