03.09.2020 — 17:32

Комітет розглянув законопроект, який дає відповіді на багато питань учасників децентралізації

Як реорганізовуватимуться громади та райони? Ці питання внормує урядовий  законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів» (№ 3651)

Прийняти документ за основу за наслідками його розгляду у першому читанні рекомендував сьогодні Верховні Раді України Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій зазначив, що документ є одним з пакету законопроектів реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Він вносився на розгляд парламенту одночасно з Постановою «Про утворення та ліквідацію районів», яку парламент затвердив у липні. Законопроект врегулює питання реорганізації місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, правонаступництва комунального і державного майна, бюджетних ресурсів, прав та інших зобов’язань. Така необхідність обумовлена утворенням в Україні 1469 територіальних громад та 136 нових районів.

Також проектом пропонується уповноважити Кабінет Міністрів України утворювати та ліквідовувати районні державні адміністрації.

На засіданні Комітету прозвучало, що законопроект був підготовлений задовго до прийняття змін до виборчого законодавства, тому окремі проектні норми вже не актуальні. Також надійшла низка слушних пропозицій від учасників реформи. Однак Комітет готовий при підготовці законопроекту до другого читання врахувати всі пропозиції та поправки, що не були предметом розгляду у першому читанні документу.