14.09.2020 — 15:16

Рятувальники попереджають про небезпеку торф’яних пожеж

На Хмельниччині, як і на території всієї країни зберігається спекотна погода, тому УкрГідрометцентром оголошено найвищий рівень пожежної небезпеки. У цей період, зазвичай, збільшується кількість загорянь на торф’яниках та екосистемах.

Щоб попередити ці пожежі, 14 вересня фахівці Служби порятунку вирушили в спільний рейд із журналістами. Під час заходу вони закликали населення дотримуватися правил пожежної безпеки при перебуванні поблизу торфовищ.

Рятувальники зазначають, що найчастішою причиною масштабних пожеж у природних екосистемах є наслідки людської легковажності. Адже громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки залишаючи незагашене багаття або спалюючи сміття на присадибних ділянках.Зазначимо, що у Хмельницькій області налічується 59 торфових ділянок загальною площею майже 12 тис. га. Найбільше їх на території Волочиського, Хмельницького, Ізяславського, Білогірського таДеражнянського районів. Торф’яні пожежі суттєво відрізняються від решти пожеж. Складність їх гасіння полягає у тому, що горіння проникає у більш глибокі шари торфу.

При підземних пожежах, вогню на поверхні ґрунту немає, лише інколи він пробивається з-під землі, але скоро зникає. Але разом із тим, виділяється дим, який стелиться поверхнею. До їх ліквідації залучається велика кількість вогнеборців, пального і спецтехніки на тривалий термін.На такі пожежі не впливають ні вітер, ні добові зміни погоди.Під загрозою опиняються не лише компоненти екосистеми, а й домівки людей, які межують із торф’яними полями.

Рятувальники зазначають, що найчастішою причиною масштабних пожеж у природних екосистемах є наслідки людської легковажності. Адже громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки залишаючи незагашене багаття або спалюючи сміття на присадибних ділянках.

Служба порятунку Хмельниччини нагадує, що спалювання сміття та сухої трави на відкритій території та поблизу населених пунктів заборонено законом!

Детальніше про перебіг рейду дивіться в програмі «Інкогніто Поділля» на телеканалах «ТВ7+» та «Ексклюзив»

ГУ ДСНС України
у Хмельницькій області