18.09.2020 — 14:46

Успіхи українських легкоатлетів і світовий рекорд у Римі

На етапі «Діамантової ліги» у Римі відзначилися українські легкоатлети, у доробку яких дві перемоги і три призові місця. Деякі з них життєво пов’язані з нашим краєм.

Минулорічний  переможець  фіналу «Діамантової ліги» в стрибках у висоту Андрій Проценко змаганнями в Італії розпочав міжнародний сезон-2020.  За першість миколаєвець боровся лише з господарем змагань Джанмарко Тамбері. Коли суперники зупинилися вже після позначки 2,18 м, Тамбері і Проценко продовжували підкорювати висоти. 2,27 м подолали обидва, а на 2,30 м злетів лише Андрій, повторивши свій найкращий результат сезону.

В стрибках у висоту серед жінок найкращими, як і на попередніх етапах ліги, знову стали українки – срібні призерки чемпіонатів світу Юлія Левченко з Києва і Ярослава Магучіх з Дніпра. Левченко перемогла (1,98 м), Магучіх з результатом 1,95 м – друга. В 2018-2019 роках Проценко та Левченко перебували в Хмельницькому на навчально-тренувальних зборах, готуючись до відповідальних міжнародних стартів.

Ще одна дніпрянка Анна Рижикова змаганнями у Римі завершила літній сезон-2020 на мажорній ноті. І хоча обігнати в бігу на 400 м з бар’єрами голландку Фемке Боль (53,90 сек) не вдалося, Анна фінішувала другою з найкращим особистим результатом нинішнього сезону – 54,54 сек. Вікторія Ткачук після третього місця на турнірі у Беллінцоні знову стала третьою і в Римі. Як і Рижикова, вона зуміла вибігти з 55 секунд – 54,93 . Приємно відзначити, що Вікторія, котра є вихованкою Нетішинської КДЮСШ (перший тренер Олександр Краснов), відновилася після травм і дворічної відсутності  змагальної практики та встановила цьогоріч персональні рекорди на різних дистанціях, ціленаправлено готуючись до своєї другої Олімпіади. У вересні її визнали найкращою спортсменкою Донецької області, яку вона тепер представляє.

На римському турнірі сталася подія, котрі прогнозували і очікували фахівці легкої атлетики. Двадцятирічний  швед Арманд Дюплантіс встановив світовий рекорд в стрибках з жердиною просто неба. У Римі Дюплантіс подолав 6,15 м, перевершивши результат українця Сергія Бубки (6,14 м). Нагадаємо, що абсолютний світовий рекорд у цій дисципліні, встановлений шведом 15 лютого в приміщенні, дорівнює 6,18 м.