24.09.2020 — 11:58

Відбулося засідання обласної Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми

23 вересня заступниця голови облдержадміністрації Оксана Ситницька провела засідання обласної Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми. До участі в засіданні, що відбулося в режимі он-лайн конференції, долучилися представники профільних структурних підрозділів ОДА та громадських організацій.

У ході засідання обговорювалися питання щодо заходів, що вживаються в області з метою протидії торгівлі людьми, забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб, а також стан виконання в області Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

Про результати  роботи з питання протидії торгівлі людьми  поінформувала голова БФ “Ксена” Оксана Устинова. Як повідомила доповідачка, за даними Міжнародної організації з міграції, щороку близько 2 тисяч українців, що вважають себе постраждалими від злочину торгівлі дітьми, звертаються до різних неурядових організацій за допомогою. До БФ “Ксена” щомісяця звертається близько 15-20 мешканців Хмельниччини. Оксана Устинова звернула увагу, що переважна частина тих, хто звертаються – це не жінки, що постраждали від сексуальної експлуатації, попри стереотип, усталений в суспільстві. 98% з них – чоловіки, що постраждали від трудової експлуатації.

Учасники засідання обговорили питання удосконалення взаємодії громадських організацій та органів влади у сфері протидії торгівлі людьми, а також шляхи вирішення проблем, з якими стикаються громадяни  у процесі встановлення державного статусу особи, що постраждала від торгівлі людьми.

Щодо ситуації в області із забезпеченням прав внутрішньо переміщених осіб учасникам засіданням доповів начальник управління соціальних гарантій, компенсацій, моніторингу пільгового забезпечення та у справах сім’ї Департаменту соціального захисту населення ОДА Вадим Маруняк. Як зазначив посадовець, станом на 01.09.2020 року на території області перебуває 6465 переселенців, з них 1616 дітей, 1979 пенсіонерів, 368 інвалідів. У будинках-інтернатах для громадян похилого віку, геріатричних пансіонатах, територіальних центрах проживають 7 внутрішньо переміщених осіб.

В обласному центрі компактно проживають внутрішньо переміщені особи у гуртожитках ЖКГ «Будівельник»: вул.Інститутська, 6 – 25 осіб; вул.Інститутська, 8 – 5 осіб; вул.Інститутська, 12/1 – 23 особи.

Також Вадим Маруняк повідомив, що у 2018-2019 р.р. в рамках проекту «Житло по індивідуальному проекту для внутрішньо переміщених осіб з районів конфлікту, м. Хмельницький», що реалізовувався за донорської підтримки Міністерства оборони США, було відремонтовано 5-ий поверх гуртожитку комунальної власності по вул.Інститутська, 6 у м. Хмельницький, де проживають внутрішньо переміщені особи. Здійснено ремонт приміщень загальною площею 625 кв.м, у т.ч. 25 житлових кімнат, 2 санвузлів, 1 дитячої кімнати, загального коридора, 4 душових. Замінено 460 кв.м вікон, проведено роботи з ремонту приміщень на 1-ому поверсі для осіб з обмеженими можливостями та кімнат для переселенців на 4-ому поверсі тощо. Загальна кошторисна вартість проєкту склала 360 млн. доларів.

На даний час 107 дітям встановлено статус статусу постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Станом на 01.09.2020 р. відповідно до постанови призначено адресну допомогу 1180 сім’ям та виплачено 19,9 млн.грн.

Також, за словами посадовця, вимушено переміщені особи залучаються до проходження професійного навчання, перепідготовки та підвищення кваліфікації. Професійним навчанням було охоплено 6 осіб. У разі неможливості оперативного працевлаштування, з різних вагомих причин, обласна служба зайнятості залучає вимушено переміщених осіб до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

До управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Хмельницькій області за щомісячними страховими виплатами звернулося з Донецької області – 106 осіб, яким виплачено кошти в сумі 4137612,74 грн. (та 5 особам, як утриманцям виплачено 128804,88 грн.), з Луганської області – 110 особам виплачено 3102306,00 грн. ( та 1 утриманцю – 19955,68 грн.).

Також Вадим Маруняк поінформував, що наразі до дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів області зараховано 94 особи, які прибули з території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя (13 – у дошкільні навчальні заклади, 66 – у загальноосвітні навчальні заклади, 2 – у професійно-технічні навчальні заклади, 13 – у вищі навчальні заклади) та 918 осіб, які прибули із східних регіонів України (168 – у дошкільні навчальні заклади, 637 – у загальноосвітні навчальні заклади, 32 – у професійно-технічні навчальні заклади, 81 – у вищі навчальні заклади).

У гуртожитках навчальних закладів державної форми власності тимчасово проживає 12 осіб, які перемістилися з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції на територію області.

1979 особам з числа внутрішньо переміщених осіб у головному управлінні Пенсійного фонду України в Хмельницькій області проводиться виплата пенсій.

Окрему увагу учасники засідання приділили питанню виконання в області Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека». Документ покликаний стрияти активізації участі жінок у запобіганні та врегулюванні конфліктів, підтримці та зміцненню миру й безпеки, а також удосконаленню системи захисту та реабілітації постраждалих від гендерно зумовленого насильства.

Зокрема, до цього плану включено заходи щодо покращення інфраструктурних та матеріально-технічних умов для служби жінок, розроблення спецкурсів та навчально-методичних матеріалів з гендерних проблем освіти у надзвичайних ситуаціях. Також у ньому посилено складову, яка стосується протидії сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, інформаційний компонент, розширено заходи щодо проведення навчань для суб’єктів виконання Національного плану дій.

До реалізації Національного плану дій залучаються не лише органи влади, а й громадські об’єднання. У Хмельницькій області цими питаннями активно опікується  громадська організація «Подільський центр «Гендерна рада». Саме її очільниця Тетяна Баєва більш детально поінформувала про реалізацію Плану в області.