30.09.2020 — 13:02

Удосконалення управління – запорука подальшого розвитку ядерної енергетики

За результатами візиту на Хмельницьку АЕС Президента України Володимира Зеленського, було підписано Указ «Про невідкладні заходи щодо стабілізації ситуації в енергетичній сфері та подальшого розвитку ядерної енергетики». Серед його першочергових завдань – забезпечення вдосконалення управління державним підприємством НАЕК «Енергоатом», яке має за мету пришвидшення підготовки та проведення корпоратизації.

«На сьогодні важливо те, що керівництво держави звернуло увагу на проблеми в атомній галузі і вживає заходів щодо їх врегулювання. Найбільше питань виникає в персоналу АЕС щодо корпоратизації, хоча воно не нове і на достатньому рівні опрацьоване. Корпоратизація має на меті зміну організаційно-правової форми господарської діяльності і більш ефективне корпоративне управління та не є приватизацією», – зазначив під час зустрічі з журналістами заступник генерального директора ВП ХАЕС  з персоналу Богдан Шмигельський.

Перетворення державних юридичних осіб в акціонерні компанії надає можливість створити організаційно-фінансову основу для вирішення багатьох проблем, що виникають в процесі їх діяльності. Зокрема, створюються умови для виводу підприємства з-під адміністративного підпорядкування міністерству. При переході до корпоративної форми управління буде створена наглядова рада, до складу якої увійде і Енергоатом. Таким чином Компанія матиме значний вплив на політику в галузі атомної енергетики.

За словами заступника генерального директора з персоналу, при корпоративній формі діяльності, Енергоатом матиме можливість розпоряджатися своїми доходами, проводити господарську діяльність, а також реалізувати відповідні соціальні програми. Згідно із колективним договором Енергоатома, скорочення персоналу через перехід на іншу форму власності не передбачається, а розгляд проєкту корпоратизації буде відбуватися за участю профспілок.

Проведення корпоратизації ДП «НАЕК «Енергоатом» передбачено гарантійною угодою між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку і потребує розробки спеціального закону, який враховуватиме усі особливості функціонування енергокомпанії.

Корпоратизація Енергоатома дозволить також розширити можливості Компанії у сфері міжнародного співробітництва завдяки підвищенню його інвестиційної привабливості.

«Процес корпоратизації, гарантований державою, має відбутися і наше завдання – якнайкраще його реалізувати», – резюмував Богдан Шмигельський.