07.10.2020 — 17:06

“Секстинг”: реалії віртуального життя

Поряд з усіма позитивними моментами розвитку цифрових технологій та мережі Інтернет, у нашому житті з’явилися і нові небезпечні явища, що пов’язані із цими процесами. Ми все частіше чуємо про кіберзлочини, шахрайства в мережі, заволодіння особистими даними, тощо. Особливо вразливими у цій ситуації стають діти, адже з появою все нових ґаджетів навіть наймолодші дітки отримують доступ до мережі і можуть потрапити в неприємні і навіть небезпечні ситуації.

Проблема особливо загострилася в умовах пандемії коронавірусу. За даними світового огляду впливу пандемії коронавірусу на дітей в онлайн (David Wright. COVID-19: expectations and Effects on children online, June 2020) в період карантину діти стали проводити на 80% більше часу онлайн, значно почастішали випадки булінгу з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, а сексуальна експлуатація дітей в інтернеті збільшилась вдвічі. На жаль, в Україні такі випадки також почастішали.

Одне з явищ, що може призвести іноді до непоправних наслідків – це секстинг. Під цим терміном розуміють поширення фотографій, повідомлень інтимного характеру через сучасні засоби зв’язку. Слово «sexting» з’явилося у 2005 році і було включене в 12-е видання Короткого Оксфордського словника англійської мови. Згідно з опитуванням громадської думки «Безпека в Інтернеті (секстинг), проведеним U-Report Ukraine наприкінці 2018 року, 40% опитаних підлітків та молоді віком від 15 до 30 років ствердно відповіли на питання, чи відправляли вони кому-небудь свої особисті фотографії інтимного характеру . При цьому ствердно відповіла і третина підлітків. 7% із загального числа хотіли привернути цим увагу, 23% з бажання розважитися. 62% зробили це на прохання партнера або партнерки.

Молодь не завжди розуміє, що повідомлення, зображення або відео, надіслані комусь на телефон чи комп’ютер, не є по-справжньому конфіденційними або анонімними. У будь-який момент вони можуть бути навмисно чи випадково оприлюднені. Цей контент найчастіше неможливо видалити з інтернету.

А якщо таке особисте зображення стане надбанням гласності або буде відправлено іншим, підліток може стати об’єктом приниження і публічних насмішок. Це може зашкодити самооцінці і навіть призвести до депресії та інших проблем з психічним здоров’ям.

Саме тому батьки, вручаючи дитині планшет чи новий телефон, мають обов’язково пояснити їй, чому не варто ділитися будь-з-ким особистими фото чи відео. При цьому особливу увагу потрібно звернути на те, що у разі виникнення будь-яких незрозумілих ситуацій, дитина зможе без остраху та сумнівів розповісти про все рідним і отримати захист, пораду і підтримку.