20.10.2020 — 11:41

Триває прийом заявок на участь в обласному мистецькому конкурсі імені Людмили та Миколи Мазурів “Подільська палітра”

Обласний мистецький конкурс імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра» заснований 2000 року на той час головним редактором газети «Проскурів» Богданом Теленько з метою вшанування пам’яті знаної хмельничанки, талановитої художниці Людмили Мазур. Вона прожила всього 53 роки (1947-2000), але заявила про себе, як про надзвичайно обдаровану особистість. Спираючись на народне мистецтво, подолавши в ньому риси декоративізму, Людмила Олександрівна не просто винайшла новий напрямок, а заснувала самобутній вид сучасного мистецтва – піднесла мистецтво витинанки до професійного рівня. Сама техніка витинання дуже давня, але роботи Л. Мазур сучасні за формою, за образним змістом, і в такому поєднанні давнього й сучасного полягає особливість таланту художниці, яка заслуговує на те, аби її знали і пам’ятали.

Щороку у листопаді в стінах Хмельницького обласного художнього музею відбувалася знакова подія – виставка творчих робіт, які представляли учні художніх та загальноосвітніх закладів області та церемонія відзначення переможців. Із часу заснування це був громадський конкурс на здобуття премії імені Людмили Мазур, а 2015 року рішенням Хмельницької обласної ради він набув статусу обласного дитячого конкурсу юних художників імені Людмили Мазур «Подільська палітра». З 2016 року – це обласний мистецький конкурс імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра».

Микола Мазур (1948-2015) – народний художник України, монументаліст, скульптор, графік, живописець, педагог. Витоки його малярства треба шукати в традиційних витворах народного мистецтва – розписі, вишивці, витинанці. Колорит картин і глибока метафоричність з’явилися від вражень, отриманих від спілкування з українським фольклором. Роботи Миколи Івановича, навіть якщо вони розповідають про горе і розпач, про драматичні чи трагічні події, все ж випромінюють якесь дивовижне тепло, що завжди було притаманне народній картині, іконопису. Досить великим подарунком місту є численні об’ємно-просторові композиції та скульптури митця.

З 2017 року рамки конкурсу розширилися: він проводиться у два тури. У першому – беруть участь твори конкурсантів трьох вікових категорій – 6-9, 10-12 та 13-16 років. У кожній з цих вікових категорій визначаються по троє переможців. У другому – розглядаються роботи конкурсантів серед молоді віком від 17 до 25 років та визначаються по одному переможцю у чотирьох номінаціях: живопис, графіка, скульптура та декоративно-прикладне мистецтво.

Цьогоріч, зважаючи на ситуацію з пандемією, обласний мистецький конкурс імені Людмили та Миколи Мазурів «Подільська палітра» буде проводитись в онлайн режимі. Прийом робіт вихованців мистецьких шкіл Хмельниччини для участі у Конкурсі розпочато і триватиме до 25 жовтня.

Більш детально з умовами можна ознайомитися на вебсайті ХОХМ