02.11.2020 — 17:19

Брифінг Романа Примуша щодо ситуації в області із захворюваністю на COVID-19. ВІДЕО

Сьогодні про ситуацію з протидією поширенню COVID-19 в області під час понеділкового онлайн брифінгу розповів перший заступник голови ОДА Роман Примуш.

Головні тези брифінгу:

➡ За минулу добу в Україні виявлено 6754 випадки захворювання на COVID-19, всього захворіли понад 402 тисячі людей. На Хмельниччині загальна кількість виявлених випадків склала 17920, з них 1246 додалося за вихідні. Також за вихідні зареєстровано 11 нових летальних випадків від цієї хвороби (339 всього), подолали хворобу 6621 мешканців області (+349 за вихідні).

➡ В області продовжується спостерігатися негативна тенденція до зростання захворюваності на COVID-19: за минулий тиждень виявлено 2932 випадки проти близько 2100 у попередні тижні. Фактично 60% усіх, хто захворів з початку епідемії, були зареєстровані у жовтні. Така ж ситуація з летальними випадками: у жовтні зареєстровано 206 із 339.

➡ Найбільше активних хворих на COVID-19  – у містах, зокрема, Хмельницькому (3213), Кам’янці-Подільському (859), Славуті (674), а також Волочиському (728), Дунаєвецькому (619) та Кам’янець-Подільському районах (510).

➡ Продовжують з’являтися осередки COVID-19 у колективах. Зокрема, реєструються нові випадки в установах соціального захисту інтернатного типу. Наразі у 9 інтернатах хворіє 65 підопічних та 16 працівників. Найбільше їх у Смотрицькому,  Китайгородському, Меджибізькому та Виноградівському інтернатах.

➡ Виявляються нові випадки хвороби у закладах освіти – за минулий тиждень виявлено 299 хворих. З них 183 – у загальноосвітніх навчальних закладах, 78 – у дошкільних навчальних закладах, 38 – у закладах вищої та передвищої освіти.

➡ 493 загальноосвітніх навчальних заклади повернулися до навчання після закінчення канікул. 34 заклади – повністю на дистанційному навчанні,  21 заклад (256 класів) – частково перебувають на дистанційній чи змішаній формі.

➡ Лікувальні заклади, що надають допомогу хворим на COVID-19, працюють в напруженому режимі. Особливо складна ситуацію із заповненістю ліжкомісць у Хмельницькій міській лікарні (99% заповненості) та Хмельницькій інфекційній лікарні (84%). Вживаються заходи щодо збільшення ліжкового фонду у ХМЛ: на завершальній стадії роботи з підведення кисню до додаткових ліжкомісць. Також складна ситуація у Славутській ЦРЛ (99%), при потребі пацієнти перенаправляються до Нетішинської СМСЧ-4 та Шепетівської ЦРЛ, а також у Городоцькій ЦРЛ (93%) – пацієнти за необхідності будуть маршрутизуватися до Дунаєвецької ЦРЛ. Загальна заповненість ліжкомісць по області складає 66%. Кількість хворих на стаціонарному лікуванні в області за тиждень зросла більш, ніж на 100 осіб.

➡ ДУ “Обласний лабораторний центр МОЗ України” наростив потужності лабораторії, що проводить ПЛР-дослідження біоматеріалів на COVID-19. За добу проводиться 1200-1300 досліджень, що наразі дозволяє не лише забезпечити потребу у проведенні аналізу хворим, а й дозволяє відновити проведення платних досліджень за зверненнями громадян, зокрема тих, що виїжджають чи повернулися з-за кордону.

➡ У зв’язку із зростанням захворюваності на території області, Державна комісія з питань ТЕБ і НС оновила рівні епідемічної небезпеки. Встановлені рівні почали діяти відсьогодні. Слід зауважити, що значна частина області віднесена до “червоної” зони, і як наслідок – на таких територіях запроваджено низку суворих обмежень. Їх кількість відрізняється в залежності від епідемічної ситуації. Найсуворіші обмеження наразі встановлено в Шепетівці та Славуті. Рішення щодо подальших обмежень буде переглядатися в залежності від динаміки захворюваності наприкінці поточного тижня.