06.11.2020 — 16:16

ГУ ДСНС у Хмельницькій області проінформувало про підсумки купального сезону 2020 року

Під час сьогоднішнього засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій перший заступник начальника ГУ ДСНС у Хмельницькій області Дмитро Бондар проінформував про підсумки купального сезону 2020 року.

Він зазначив, що з метою недопущення загибелі людей на водних об’єктах Головним управлінням спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування здійснено ряд організаційних і практичних заходів щодо запобігання загибелі людей на водоймах області. Поряд з тим, з початку 2020 року на водних об’єктах області загинуло 62 особи, проти 42 за аналогічний період минулого року (+47,6%). Протягом купального сезону 2020 року на території області загинуло 36 осіб, з них 2 дитини, проти 30 за аналогічний період минулого року (+20%).

Найбільша кількість загиблих під час купального сезону зареєстрована у Кам’янець-Подільському районі 8 осіб проти 2 у 2020 році (Слобідко-Кульчієвецька ОТГ – 3 особи, Гуменецька ОТГ – 2 особи, Китайгородська  ОТГ – 2 особи та Жванецька ОТГ – 1 особа), місті Хмельницький – 4 особи проти 2 у 2020 році, Нетішинській міській ОТГ – 4 особи проти 1, та Красилівському районі 3 особи проти 1 (Красилівська міська ОТГ – 2 особи, Заслучненська ОТГ – 1 особа).

За словами доповідача, основними причинами, що призвели до загибелі людей на водних об’єктах під час купального сезону стали: необережне поводження на воді під час купання – 15 загиблих (з них 1 дитина); під час риболовлі в стані алкогольного сп’яніння – 9 загиблих; нещасний випадок – 8 загиблих (з них 1 дитина); невстановлені обставини загибелі – 4 загиблих.

Також слід зазначити, що усі випадки загибелі людей під час купального сезону сталися у місцях не визначених та не обладнаних для купання, що свідчить про неналежне виконання головами райдержадміністрацій та об’єднаних територіальних громад рішень комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації стосовно заборони купання людей в необладнаних місцях, проведення рейдів та чергувань відповідних посадових осіб та проведення відповідної роз’яснювальної роботи.

Крім того, відповідно до вимог Правил охорони життя людей на водних об’єктах України, затверджених наказом МВС України від 10.04.2017 року № 301, постанови Кабінету Міністрів України від 06.03.2002 року № 264 «Про затвердження Порядку обліку місць масового відпочинку населення на водних об’єктах» та ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» завдання із визначення та створення місць відпочинку людей, в тому числі на водних об’єктах, покладається на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Однак, незважаючи на вимоги вищевказаних нормативно-правових актів та рішення комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації на території Славутського, Старосинявського, Віньковецького, Волочиського, Білогірського, Дунаєвецького, Деражнянського, Чемеровецького, Шепетівського та Ярмолинецького районів до цього часу не визначено та не обладнано жодного місця масового відпочинку людей на воді.