20.11.2020 — 12:03

Управління Держпраці: для працівників закладів охорони здоров’я проведено двохденний онлайн-тренінг

В рамках проведення навчання працівників закладів охорони здоров’я, яке відбулося на базі Регіонального навчально-методичного центру ДП «Подільський ЕТЦ», фахівцями відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку Управління Держпраці у Хмельницькій області проведено 18-19 листопада двохденний онлайн-тренінг з питань безпечної експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем в закладах охорони здоров’я Хмельниччини.

Онлайн-тренінг складався з двох частин – теоретичної та інформаційно-консультативної. Участь у заході взяло біля шістдесяти працівників закладів охорони здоров’я.

Головний державний інспектор відділу нагляду в будівництві, котлонагляді на транспорті та зв’язку Денис Костюченко зосередив увагу слухачів на вимогах до кисневих балонів та трубопроводів з киснем. Навів приклади основних небезпек під час роботи з киснем.

Під час заходу звернуто увагу, що кожен суб’єкт господарювання, підприємство, установа, організація, заклад охорони здоров’я, що експлуатує, зберігає, транспортує кисневі балони (блоки балонів) чи кисневі трубопроводи, повинно розробити відповідні інструкції з охорони праці з урахуванням конкретних умов безпеки їх експлуатації, що діють у межах підприємства.  Зобов’язаний забезпечити умови їх зберігання, експлуатації, утримання у справному стані з додержанням вимог нормативно-правових актів з охорони праці, експлуатаційно-технічної документації заводів-виробників та актів підприємства з охорони праці.

Зазначено, що кисневі балони, що були виготовлені з 2013 року повинні відповідати вимогам Технічного регламенту безпеки обладнання, що працює під тиском з маркуванням національним знаком відповідності обладнання, відповідність якого підтверджена в установленому порядку.  Починаючи з 16.01.2020, кисневі балони повинні відповідати вимогам Технічного регламенту обладнання, що працює під тиском з маркуванням національним знаком відповідності обладнання, відповідність якого підтверджена в установленому порядку.

Керівник підприємства наказом призначає відповідальних працівників: за справний стан і безпечну експлуатацію кисневих трубопроводів, посудин, що працюють під тиском та балонів; за транспортування, здачу під наповнення і отримання наповнених кисневих балонів.

До обслуговування кисневих балонів допускаються працівники не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, про що мають відповідне посвідчення. Періодична перевірка теоретичних знань і практичних навичок обслуговуючого персоналу повинна проводитися не рідше одного разу на 12 місяців. Працівники, які не пройшли перевірку знань з охорони праці та не мають посвідчення, не можуть бути допущені до самостійної роботи та експлуатації обладнання. Навчання, інструктажі та перевірка знань з питань охорони праці персоналу проводиться у відповідності до вимог Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.

Під час інформаційно-консультативної частини тренінгу було обговорено основні виявлені порушення у закладах охорони здоров’я інспекторами Управління Держпраці під час проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо запобігання виникненню нещасних випадків під час експлуатації кисневих балонів та систем трубопроводів з киснем.