24.11.2020 — 15:12

Хмельницька обласна служба зайнятості інформує: як роботодавцю отримати дозвіл на працевлаштування іноземця?

В Україні роботодавці мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства на підставі дозволу, що видається регіональною службою зайнятості.

Якщо роботодавець планує взяти на роботу громадянина іншої держави, йому потрібно подати до регіонального центру зайнятості пакет документів.

Перелік документів за посиланням ­ https://is.gd/KKMaSW

Важливо! Роботодавець самостійно готує та подає документи до регіонального центру зайнятості.

Основною вимогою для отримання дозволу на працевлаштування іноземця є виплата роботодавцем заробітної плати у розмірі не менше ніж:

– п’ять мінімальних заробітних плат – іноземним найманим працівникам у громадських об’єднаннях, благодійних організаціях та навчальних закладах;

 – десять мінімальних заробітних плат – для всіх інших категорій найманих працівників.

Слід зазначити, що ці вимоги не поширюються на:

– іноземних IT-фахівців;

– засновників та учасників юридичної особи, створеної в Україні.

Обласний центр зайнятості ухвалює рішення про видачу дозволу протягом семи робочих днів з дня отримання заяви та доданих до неї документів.

Більш детально про працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні читайте на сайті Державного центру зайнятості за посиланнями  https://is.gd/j8qyQUhttps://is.gd/pEF6nO.

Наразі роботодавці Хмельницької області використовують працю 75 іноземних громадян з Туреччини, Франції, Польщі на підставі дозволів, виданих Хмельницьким обласним центром зайнятості.

За видами економічної діяльності найбільше представників інших країн працює в промисловості та торгівлі – 58 особи, сільське господарство – 13.

Слід зазначити, що застосування праці іноземців має багато «плюсів», а саме: залучення інвестицій, створення нових робочих місць, легалізація праці, сплата податків, впровадження управлінського досвіду іноземних країн тощо.