26.11.2020 — 16:08

Продовжується робота над Регіональним планом управління відходами в Хмельницькій області

25 листопада на он-лайн платформі ZOOM відбувся семінар «Регіональний план управління відходами в Хмельницькій області: оцінка поточного стану системи управління відходами. Ключові проблеми та подальші кроки планування».

До обговорення долучилося 75 учасників, серед яких представники органів влади та місцевого самоврядування, великих підприємств зі значними обсягами утворення відходів, комунальних підприємств, компаній, що надають послуги із поводження з ТПВ, науковці, неурядові організації. Від облдержадміністрації участь в семінарі брали заступник голови ОДА Олексій Лисюк та представники Департаменту природних ресурсів та екології.

На даний момент Хмельницька область розробляє регіональний план управління відходами до 2030 року відповідно до вимог Національної стратегії. План визначатиме правила поводження з усіма видами відходів у Хмельницькій області, поділу їх на кластери, визначення розташування майбутніх полігонів, комплексів з переробки, перевантажувальних станцій тощо. Регіональний план управління відходами у Хмельницькій області розробляється за експертної підтримки міжнародної компанії SEURECA в рамках проєкту Поводження з ТПВ у м.Хмельницькому Рамкової Програми ЄБРР “Зелені міста 2” за рахунок коштів гранту, наданого Інвестиційним фондом сусідства-ЄС.

Seureca ​ Veolia – глобальна консалтингова інженерна компанія, що спеціалізується на управлінні  ресурсами у галузі води, енергетики та відходів. Саме вона стала переможцем тендеру, організованого Європейським банком реконструкції та розвитку.

Ще минулого року Хмельницька міська рада уклала Угоду з Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) про підготовку кредитного фінансування для проєкту модернізації інфраструктури твердих побутових відходів у місті Хмельницькому. В рамках цієї співпраці за підтримки  ЄБРР вдалося також залучити додаткові ґрантові кошти для розробки Регіонального плану управління відходами – від Інвестиційної платформи сусідства Європейського Союзу (EU NIP).

Розробка Регіонального плану поводження з ТПВ – це одне з найважливіших завдань, яке стоїть  зараз перед Хмельниччиною. У 2017 році було ухвалено Національну стратегію та Національний план управління відходами в Україні до 2030 року. Розробка регіональних планів управління відходами є одним із ключових елементів цих документів. ​ Процес цей є складним технічно, потребує значного ресурсу та досвіду в сфері поводження з відходами. Саме тому вирішено було залучити до розробки Регіонального плану Хмельницької області іноземних експертів, якими за результатами тендеру і стала Seureca​ Veolia.

Спільно з Департаментом природних ресурсів та екології ОДА компанія уже протягом декількох місяців проводить масштабну роботу з метою оцінки реального стану справ з накопиченими відходами в області та визначення основних джерел їх утворення, обсягів, шляхів переміщення, тощо. Саме  цей аналізі стане базою для Регіонального плану поводження з відходами в області.

Слід зауважити, що Хмельниччина – перша область в Україні, що застосувала системний підхід до розробки цього документу, як це робиться у світі: тобто розпочала саме з вивчення загальної ситуації з подальшою розробкою Регіонального плану на основі отриманих даних.

За інформацією Департаменту природних
ресурсів та екології облдержадміністрації