02.12.2020 — 10:29

Забезпечення соціальних гарантій осіб з інвалідністю – одне із статутних завдань управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області

«Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області та його відділення постійно опікуються особами з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, адже забезпечення соціальних гарантій зазначеної категорії осіб – одне із статутних завдань управління», – зазначає керівник управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський.

З метою привернення уваги суспільства до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями на початку грудня у 90-х роках двадцятого століття Генеральною Асамблеєю ООН започатковано Міжнародний день людей з обмеженими можливостями. Усунення бар’єрів на шляху до самореалізації осіб з особливими потребами, гарантування доступу до гідної освіти і робочих місць на сьогодні є одним із пріоритетних напрямів соціальної політики України.

Саме тому одним з провідних напрямів роботи управління є турбота про тих людей, які в результаті професійних захворювань чи травм на виробництві отримали інвалідність. Так, на сьогоднішній день управлінням здійснюються щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності 3630 потерпілим на виробництві, у тому числі 249 особам, які мають право на виплати в разі втрати годувальника. Із загальної чисельності потерпілих, які отримують страхові виплати, 1909 потерпілих, або 52,6 % – це особи з інвалідністю. При цьому 61 особа має інвалідність І групи, 259 осіб – інвалідність ІІ групи, 1489 – інвалідність ІІІ групи.

Протягом січня-вересня поточного року зазначеній категорії потерпілих на виробництві відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області виплачено 73,5 млн грн страхових виплат. Крім того, в зазначений період виплати потерпілим (членам їх сімей) на медичну та соціальну допомогу склали 3,019 млн гривень.

Середній розмір щомісячної страхової виплати від управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області склав за підсумками трьох кварталів 2299,48 гривень, що на 9,5% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Цьогорічні карантинні обмеження, введенні в країні через пандемію коронавірусної хвороби, внесли деякі корективи в роботу управління та його відділень. Однак, потерпілих на виробництві не залишено без належної уваги та допомоги. Щоб не наражати осіб з інвалідністю на небезпеку захворіти на COVID-19, спеціалісти управління та його відділень у телефонному режимі спілкуються з ними та надають необхідну консультацію.

Зокрема, проводять роз’яснювальну роботу серед потерпілих на виробництві, членів їх сімей щодо соціального захисту осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання; відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров’я або його смерті; надання медичної, професійної та соціальної реабілітації тощо.