02.12.2020 — 16:06

Школярів Хмельниччини навчають протидіяти насильству

В закладах освіти Хмельниччини тривають заходи, що організовані в рамках Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства», яка покликана привернути увагу суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

Діти та підлітки є одними з найбільш вразливих та беззахисних перед проявами насильства. Насильство щодо дітей є порушенням прав дитини, ставить під загрозу соціальний розвиток дітей і впливає на реалізацію ними інших своїх прав. Окрім того, воно часто має руйнівні  наслідки для психічного і фізичного здоров’я, які часом зберігаються протягом поколінь.

Аби змінити цю ситуацію, дуже важливо не лише вживати системних кроків, які змінюватимуть законодавство, а розмовляти з дітьми,  прищеплюючи їм розуміння того, що насильство – це негативне явище, що не завжди і не всі дії дорослих є нормою,  що невинні, на перший погляд, речі чи вчинки можуть призвести до величезних проблем. І найголовніше, потрібно навчати дітей, як їм діяти в незрозумілих ситуаціях, до кого звернутися за порадою, де шукати допомоги, адже саме обізнаність може допомогти їм не лише уникнути моральних та  фізичних травм, а іноді й врятувати життя.

Саме з цією метою  в освітніх закладах започатковано проведення цілої низки заходів інформаційно-просвітницького характеру щодо попередження насильства. Цьогоріч акція проходить під гаслом «Розфарбуємо світ в помаранчевий колір: покоління рівності виступає проти зґвалтувань», тому при проведенні заходів, акцій, флеш-мобів тощо використовуються помаранчевий, бірюзовий та бузковий кольори. З дітьми спілкуються педагоги, працівники поліції, психологи. Особливу уваги приділяють питанням безпеки дітей у цифровому світі, адже з розвитком технологій не лише з’явилися нові можливості для спілкування дітей та молоді, але, на жаль, і нові можливості для реалізації недобрих намірів.

Слід зауважити, що під час заходів активно використовувалися матеріали, які були підготовлені проектом Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні». Проєкт фокусується на підтримці України у посиленні її реакції на випадки сексуальної експлуатації дітей, у тому числі в цифровому середовищі, на поширенні сприятливих для дітей практик з акцентом на забезпеченні прав дітей-жертв та свідків у судових провадженнях, та просуванні прав дитини в цифровому середовищі. З ними можна ознайомитися на сайті МОН.