11.12.2020 — 13:30

Національна академія Держприкордонслужби України отримала спеціальне обладнання з виявлення радіоактивних і ядерних матеріалів

Національна академія Держприкордонслужби України отримала спеціальне обладнання для виявлення радіоактивних і ядерних матеріалів та дозиметрії, що використовуватиметься для підготовки майбутніх офіцерів-прикордонників.

Прикордонний виш відвідали Надзвичайні і Повноважні Посли Королівства Норвегія та Королівства Швеція Ерік Сведал та Тобіас Тиберг. За участю партнерів з розвитку та виконавця проєкту міжнародної технічної допомоги «Обладнання для виявлення радіоактивних і ядерних матеріалів, дозиметрії та дезактивації, включаючи підготовку персоналу для Лисичанського прикордонного загону ДПСУ» посли передали прикордонникам спеціальне обладнання на суму майже 1,8 млн. гривень. Сам проєкт відбувся в межах угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Королівства Норвегія про технічне і фінансове співробітництво, за менеджменту Офісу з радіації та ядерної безпеки Норвегії, виконавець – компанія Nordisk Sikkerhet AS.

Зокрема, навчальний заклад отримав ручні детектори для виявлення радіоактивних та ядерних матеріалів, персональні електронні дозиметри, прилади для ідентифікації радіонуклідів та прилади для виявлення гамма-випромінювання. За використання цих сучасних технічних засобів Національна академія зможе якісно готувати профільних спеціалістів та майбутніх офіцерів-прикордонників. Знання стануть в нагоді під час служби на державному кордоні та забезпечення виконання завдань відомства щодо виявлення і припинення незаконного переміщення ядерних матеріалів, застосування в пунктах пропуску приладів радіаційного контролю з метою виявлення випадків перевищення допустимого рівня іонізуючого випромінювання, моніторингу радіаційної обстановки та ін.

В ході свого візиту іноземні гості також ознайомились з навчально-матеріальною базою прикордонного вишу. Підсумовуючи зустріч, ректор Національної академії генерал-майор Олександр Луцький подякував міжнародним партнерам за надану допомогу та зазначив, що отримані технічні засоби суттєво доповнять навчальну базу академії та цілеспрямовано використовуватимуться для підготовки майбутніх офіцерів прикордонного відомства.