12.12.2020 — 18:16

Ольга Стефанішина: Успішна євроінтеграція регіонів України потребує тісної співпраці місцевої влади і міжнародних партнерів з розвитку

11 грудня відбулась зустріч Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної з міжнародними партнерами з розвитку, іноземними послами, фахівцями Офісів євроінтеграції у Дніпрі та Херсоні, а також представниками Полтавської та Хмельницької обласних державних адміністрацій, які готуються до відкриття Офісів євроінтеграції.

Учасники зустрічі обговорили плани та ініціативи щодо активізації євроінтеграційних змін в українських областях.

«Поглиблення євроінтеграційних процесів у регіонах є одним із пріоритетів Уряду, оскільки це дозволить громадянам з усієї країни скористатись можливостями та відчути переваги від зближення України з Євросоюзом. Це так звана децентралізація євроінтеграції», – наголосила Ольга Стефанішина та додала, що для цього важливо налагодити більш тісний контакт місцевої влади з міжнародними партнерами, аби синхронізувати зусилля та забезпечити стійкість та ефективність спільної роботи.

«Новостворені регіональні Офіси з євроінтеграції – чудова можливість об’єднати зусилля партнерів з розвитку та місцевої влади. Сподіваюсь, що наші міжнародні партнери підтримають таку ініціативу. Це забезпечить стійкість реформ, над якими ми разом працюємо, – зазначила Ольга Стефанішина. – Наразі ми вже створили два Офіси – в жовтні у Херсоні та в листопаді у Дніпрі. Зараз триває робота над відкриттям таких офісів у Хмельницькому та Полтаві. Закликаю інші регіони активно долучитись до цього процесу».

Віце-прем`єр-міністр пояснила, що створенням Офісів з євроінтеграції Уряд має на меті об’єднати бізнес, громадськість, науковців й місцеву владу в спільних євроінтеграційних зусиллях та налагодити їхній ефективний діалог із міжнародними партнерами.

«Крім того, відкриття Офісів дозволить показати практичний бік та переваги євроінтеграції для громадян України в кожному регіоні, тож ми маємо приділити більше уваги нашій комунікації у регіонах», – наголосила Віце-прем’єр-міністр.

Ольга Стефанішина також звернула увагу на необхідність посилити інституційну спроможність регіонів реалізовувати великі проекти, які відповідатимуть амбіціям і можливостям таких регіонів. Зокрема, це участь регіонів у європейських транскордонних програмах та інших ініціативах ЄС.

«Я сподіваюсь, що Офіси з євроінтеграції стануть драйвером цих процесів. Для цього важливо розбудувати міцні партнерства між українськими та європейськими регіонами для обміну досвідом, посилити їхню участь у європейських програмах й ініціативах», – сказала Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.