17.12.2020 — 13:46

Головне управління статистики у Хмельницькій області інформує

Індекси споживчих цін у Хмельницькій області в листопаді 2020 року

Індекс споживчих цін по області в листопаді 2020р. порівняно з попереднім місяцем становив 101,1%, з початку року – 104,1%.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої в листопаді п.р. зросли на 1,4%. Найбільше (на 10,1–6,5%) подорожчали яйця, овочі, цукор, пшеничне борошно, соняшникова олія. На 3,2–0,2% підвищились ціни на молоко, хліб, масло, сметану, сири, макаронні вироби, пшоно, рис, сало, безалкогольні напої. Водночас зниження цін на 3,1–0,2% відбулось на фрукти, кондитерські вироби з цукру та борошна, кисломолочну продукцію, яловичину, свинину, м’ясо птиці, рибу і продукти з риби, маргарин.

Алкогольні напої та тютюнові вироби подешевшали на 0,5%, у т.ч. алкогольні напої – на 1,1 %, ціни на тютюнові вироби збільшились на 0,1%.

Ціни на одяг та взуття знизились на 3,0%: на одяг – на 3,8%, взуття – на 2,3%.

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 8,5% зумовлено підвищенням тарифів на природний газ на 26,4%. Крім того, подорожчала оренда житла на 0,5%.

У сфері охорони здоров’я ціни підвищились на 0,8% у першу чергу внаслідок подорожчання фармацевтичної продукції на 1,1%, а також амбулаторних послуг – на 0,4%, послуг лікарень – на 0,2%.

Ціни на транспорт у цілому зросли на 0,9%, що спричинено збільшенням цін на паливо та мастила (на 3,8%). Послуги автодорожнього пасажирського транспорту подорожчали на 0,3%. Поряд з цим знизились ціни на шини для легкових автомобілів та автомобілі – на 0,4% та 0,3% відповідно.

З інших товарів та послуг підвищення цін на 3,9–0,3% відбулось на послуги нотаріусів, харчування поза домом, ювелірні вироби із золота, у сфері зв’язку, відпочинку та культури. На 0,9% зменшились ціни на предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла.

Зовнішня торгівля товарами Хмельницької області в січні–жовтні 2020 року

У січні–жовтні 2020р. обсяги експорту та імпорту товарів становили відповідно 496,0 млн.дол. США і 400,8 млн.дол. Порівняно з січнем–жовтнем 2019р. експорт зменшився на 6,2% (33,0 млн.дол.), імпорт – на 12,6% (57,8 млн.дол.). Додатне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 95,2 млн.дол. Коефіцієнт покриття експортом імпорту дорівнював 1,24.

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами зі 127 країн світу.

Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу зменшився порівняно з січнем–жовтнем 2019р. на 3,0% та становив 260,9 млн.дол., або 52,6% від загального обсягу експорту.

Найвагоміші експортні поставки товарів серед країн-членів ЄС здійснювалися до Польщі, Німеччини, Бельгії, Нідерландів.

Серед інших країн світу найбільше експортувалися товари до Єгипту, Туреччини, Білорусі.

У загальному обсязі експорту товарів порівняно з січнем–жовтнем 2019р. збільшилась частка зернових культур; електричних машин; жирів та олій тваринного або рослинного походження; килимів; меблів. Натомість зменшилась частка насiння і плодів олійних рослин; цукру і кондитерських виробів з цукру; залишків і вiдходів харчової промисловості; продукцiї борошномельно-круп’яної промисловості.

Імпорт товарів з країн Європейського Союзу зменшився проти січня–жовтня 2019р. на 10,4% та становив 216,2 млн.дол., або 53,9% від загального обсягу.

Серед країн ЄС найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Німеччини, Польщі.

Серед інших країн світу найбільші імпортні поставки товарів надходили з Китаю, Туреччини, Російської Федерації, Білорусі, Саудівської Аравії, США.

У загальному обсязі імпорту товарів збільшилась частка засобів наземного транспорту, крім залізничного; каучуку, гуми; їстівних плодів та горiхів; овочів; добрив; меблів. Зменшилась частка електричних машин; палив мінеральних, нафти і продуктів її перегонки; механічних машин; пластмас, полімерних матеріалів; виробів з чорних металiв; алюмiнiю i виробів з нього.