25.12.2020 — 15:20

Проведена перевірка технічного стану об’єктів електричних мереж, через які здійснюється електропостачання медичних закладів

Відповідно до доручення Кабінету Міністрів України від 04.12.2020 № 49290/1/1-20 з метою забезпечення виконання статті 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» на виконання доручення т.в.о. Голови  Державної інспекції енергетичного нагляду України від 09.12.2020 № ДГ-89-20 в період з 10.12.2020 по 18.12.2020 представниками Управлінням Держенергонагляду у Хмельницькій області у складі робочої групи, створеної Департаментом розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства Хмельницької облдержадміністрації, спільно з ліцензіатом з розподілу електричної енергії проведена перевірка технічного стану об’єктів електричних мереж напругою 0,4-10кВ, через які здійснюється електропостачання медичних закладів, визначених для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, щодо відповідності фактичних схем живлення зазначених медичних закладів категорії з надійності електропостачання та забезпеченості резервними автономними джерелами живлення.

Під час проведення перевірки виявлено ряд порушень нормативно-технічних документів щодо невідповідності фактичних схем живлення категорії з надійності електропостачання струмоприймачів медичних закладів, а саме:

– у вимкненому стані знаходиться загальний вимикач 0,4кВ силового трансформатора Т-2 в ЗТП-196, від якої проводиться електропостачання струмоприймачів реанімаційного, хірургічного та пологового відділень КНП «Віньковецька центральна районна лікарня»;

– не забезпечені резервним зовнішнім джерелом електропостачання на межі балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін  струмоприймачі хірургічного, пологового та реанімаційного відділень КНП  «Ізяславська центральна районна лікарня», КНП «Старосинявська ЦРЛ» (ЗТП №48, ЗТП-174 обладнані одним силовим трансформатором);

– не забезпечені резервним зовнішнім джерелом електропостачання ЗТП-218, від якого заживлені струмоприймачі КНП «Летичівська центральна районна лікарня;

– не забезпечені резервним зовнішнім джерелом електропостачання від ЗТП-28 струмоприймачі КНП “Старокостянтинівська центральна районна лікарня”, від ЗТП-249, ЗТП-250 – КНП «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги», від ЗТП-170 – КНП «Полонська ЦРЛ», ЗТП-188 – КНП «Теофіпольська ЦРЛ», від ЗТП-209 КНП “Кам’янець-Подільська міська лікарня” (м. Кам’янець-Подільський, вул. Матросова, 17) (в роботі знаходиться лише по одному силовому трансформатору).

– в ЗТП-327, яка знаходиться на балансі Новоушицької ЦРЛ не встановлений резервний  силовий трансформатор Т-2;

Схемою нормального режиму мереж не забезпечується відповідний рівень надійності електропостачання струмоприймачів першої  категорії  з  надійності електропостачання наступним медичним закладам:

– КНП «Старосинявська центральна районна лікарня»;

– КНП «Білогірська центральна районна лікарня»;

– КНП «Ізяславська центральна районна лікарня»;

Укладеними договорами про надання послуг з розподілу електричної енергії не гарантується надійність електропостачання першокатегорійних струмоприймачів по 1-й категорії  з  надійності електропостачання споживачам:

– КНП “Кам’янець-Подільська міська лікарня”

– КНП “Деражнянська центральна районна лікарня Хмельницької області”;

– КНП «Ізяславська центральна районна лікарня»;

– КНП «Новоушицька центральна районна лікарня»;

– КНП «Хмельницький обласний протипухлинний центр»;

– КНП “Летичівська центральна районна лікарня”.

Встановлено, що деякі лікарняні заклади не забезпечені автономними джерелами живлення. Як приклад, в КНП «Хмельницька ЦРЛ» автономне джерело живлення взагалі відсутнє. В КНП  «Волочиська ЦРЛ», КНП «Полонська ЦРЛ» дизель-генератори знаходяться в пошкодженому стані.

В КНП «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги», КНП «Новоушицька ЦРЛ», КНП «Білогірська ЦРЛ», КНП «Деражнянська ЦРЛ», КНП «Ярмолинецька ЦРЛ», КНП «Кам’янець-Подільська міська лікарня», КНП «Віньковецька ЦРЛ», КНП «Городоцька ЦРЛ», КНП «Шепетівська ЦРЛ»,КНП «Славутська ЦРЛ»  автономні джерела живлення не облаштовані пристроями автоматичного пуску, що є також порушенням діючих нормативних документів.

В КНП «Теофіпольська ЦРЛ», «Славутська ЦРЛ», Терапевтичному корпусі Кам’янець-Подільської міської лікарні  відсутні пристрої автоматичного включення резерву. В  КНП «Хмельницька ЦРЛ»,  КНП «Кам’янець-Подільська міська лікарня», КНП «Волочиська ЦРЛ» , КНП «Летичівська ЦРЛ» КНП «Старокостянтинівська ЦРЛ» пристрій АВР знаходиться в неробочому стані.

В пошкодженому стані знаходяться кабельні лінії  напругою 10кВ від ЗТП-249 до ТП-2 і ТП-3 КНП «Хмельницький обласний заклад з надання психіатричної допомоги». Переведення на резервну лінію зовнішнього електропостачання проводиться діями ОВБ РЕМ вручну.

Пошкоджена кабельна лінія напругою 0,4кВ що живить струмоприймачі головного корпусу Волочиської ЦРЛ.

Інформація за результатами проведеного моніторингу доведена  до Хмельницької ОДА, керівників медичних закладів та АТ «Хмельницькобленерго» для розробки відповідних заходів та прийняття рішень по усуненню виявлених порушень.