28.12.2020 — 13:34

В ОДА обговорили питання збереження об’єкта культурної спадщини – палацу Орловських

24 грудня під керівництвом голови адміністрації Сергія Гамалія відбулася зустріч, яка була присвячена питанню збереження об’єкта культурної спадщини – палацу Орловських у с. Маліївці, що на Дунаєвеччині.

До спілкування долучилися заступник голови Сергій Ткачук, голова Новодунаєвецької селищної громади Антон Камінський, голова ГО «Малієвецька спадщина» Анастасія Донець, депутат Хмельницької обласної ради Уляна Ткаченко, представники Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА, санаторію «Світанок» та інші запрошені.

Як розповів голова адміністрації, до цього часу в приміщеннях пам’ятки був розташований обласний дитячий туберкульозний санаторій «Світанок». У вересні цього року рішенням сесії обласної ради санаторій переведено з цілорічного на сезонний режим роботи, тобто він працює тільки в літній період. В зимовий період об’єктом, фактично, нема кому опікуватись, приміщення не опалюються, а значить руйнуються.

Також Сергій Гамалій відмітив, що відповідно до законодавства може функціонувати або дитячий заклад охорони здоров’я, або інший заклад, наприклад туристичний центр. Тому, додав він, необхідно вже зараз вирішувати подальшу долю історичної пам’ятки, не чекаючи її остаточної руйнації.

Голова ГО «Малієвецька спадщина» Анастасія Донець відмітила, що сьогодні питання збереження пам’ятки розглядається на найвищому рівні, і усі учасники діалогу розуміють, як важливо зберегти маєток, його потужний туристичний потенціал. “Концепція даного палацового комплексу полягає в одному – європейські культурні традиції класицизму, які показують, що наш регіон не був околицями цивілізації. Що ми йшли в ногу з культурними традиціями часу. Тому ми маємо зробити усе можливе, щоб зберегти це красиве і комфортне місце для туристів і наших нащадків”, – додала вона.

Під час спілкування учасники порушили питання історичного значення палацу Орловських та всієї його території, в тому числі і туристичну складову, варіанти подальшого функціонування та перспективи створення туристичного центру, тощо.

За результатами обговорення, запропоновано фахівцями зробити попередню оцінку вартості реставраційних робіт, аби визначити орієнтовну суму, яка потрібна на реставрацію історичної пам’ятки.